ΚΟΣΜΟΣ

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Στην δημοκρατία αλλού κερδίζεις αλλού χάνεις, είπε ο Ερντογάν

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Στην δημοκρατία αλλού κερδίζεις αλλού χάνεις, είπε ο Ερντογάν
AP Photo/Emrah Gurel

Λαβωμένος βγήκε από τις τοπικές εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχασε την πρωτεύουσα της Τουρκίας ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η Κωνσταντινούπολη. Ο κυβερνητικός υποψήφιος και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλτιρίμ έσπευσε να ανακοινώσει την νίκη του με διαφορά 0,1% από τον αντίπαλό του και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, μεταφράζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως στήριξη του κόσμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ήταν ελεύθερες εκλογές και στη δημοκρατία αλλού κερδίζεις και αλλού χάνεις. Η αναφορά έγινε για την μάχη που χάνει ο κυβερνητικός υποψήφιος στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη η διαφορά είναι αυτή τη στιγμή και στο 98% περίπου των καταμετρημένων ψήφων στη 1 μονάδα.

Η Κωνσταντινούπολη φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αναγνωρίζει ότι το AKP πιθανόν έχασε στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τουρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγνώρισε ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή (31/3), υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο.

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον (μητροπολιτικό) δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο σουλτάνος χαιρέτισε την μεγάλη συμμετοχή στης τοπικές εκλογές σημειώνοντας πως το κόμμα του είναι ο μεγάλος νικητής. «Η Τουρκία τον Μάρτιο έφτασε τις 31 τοπικές εκλογές με δημοκρατική οριμότητα. Το έθνος μας για ακόμα μια φορά αποτύπωσε στις κάλπες την επιθυμία του» είπε.

Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός.

«Το κόμμα μας είναι ο νικητής όπως κάθε φορά από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 οπότε και κέρδισε για πρώτη φορά» συμπλήρωσε σημειώνοντας πως οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023 και μέχρι τότε σκοπεύει να εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα», χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Με την καταμέτρηση να αγγίζει το 99%, το κόμμα του Ερντογάν φαίνεται να έχει κερδίσει το 44.44%

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία εμφανίζεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα στην πρωτεύουσα Άγκυρα έναντι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με ποσοστό 48,70% έναντι 48,65% για τον βασικό του αντίπαλο με καταμετρημένο το 98,69% των ψήφων σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Ο ίδιος ο Γιλντιρίμ προχώρησε σε δηλώσεις αναφέροντας πως κέρδισε τον μητροπολιτικό δήμο. H διαφορά του 0,1% δείχνει πως τους δύο αντίπαλους χωρίζουν λιγότερες από 5.000 ψήφοι σε μια πόλη 10.000.000 ψηφοφόρων.

Ωστόσο ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, αμφισβητεί τα ποσοστά αυτά, ισχυριζόμενος ότι προηγείται με 53% μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.

Δεν εμπιστευόμαστε τα αποτελέσματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη τύπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι παρακολουθούν την διαδικασία από το δικό τους σύστημα και κάλεσε το Anadolu να τηρήσει διαφάνεια ελέγχοντας ξανά τα ποσοστά που δίνει και να ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη.

Ο υποψήφιος του Ερντογάν στη Σμύρνη συνετρίβη από τον αντίπαλό του ο οποίος προηγείται με 20 περίπου μονάδες.

Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τον Ερντογάν ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Εδώ και 25 χρόνια το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα ισλαμιστικά κόμματα που προηγήθηκαν αυτού ελέγχουν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.

Επεισόδια και νεκροί σημάδεψαν τις εκλογές

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκλογικά κέντρα της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν δύο άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται πως στις δημοτικές εκλογές του 2014 είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 ακριβώς την προηγούμενη.

Στις 17:00 έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στις δυτικές πόλεις της Τουρκίας και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές εξακολουθούν την καταμέτρηση ενώ ήδη το 8% των ψήφων έχει καταμετρηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ