ΚΟΣΜΟΣ

Εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit αναζητούν οι Βρετανοί βουλευτές

Εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit αναζητούν οι Βρετανοί βουλευτές
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Στο Βρετανικό κοινοβούλιο και τις σημερινές ψηφοφορίες είναι στραμμένα τα βλέμματα των αξιωματούχων της ΕΕ. Επιθυμία των Βρυξελλών δεν μπορεί παρά να είναι ένα πιο μαλακό Brexit καθώς θα περιόριζε και τις τριβέςστις εμπορικές σχέσεις ΕΕ- Βρετανίας αλλά η εικόνα που υπάρχει είναι πως οι Βρετανοί βουλευτές βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.

Το βράδυ στη Βουλή θα κατατεθούν προς ψηφοφορία εναλλακτικές προτάσεις με την ΕΕ όμως να ξεκαθαρίζει πως υπάρχουν μόλις τρεις δυνατότητες: έξοδος χωρίς συμφωνία, ακύρωση του Brexit ή η πρόταση της Τερέζα Μέι.

Η ΕΕ δεν μπορεί – βάση των κανονισμών- να διαπραγματευθεί εμπορικές σχέσεις με ένα μέλος της. Για αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πρώτα να αποχωρήσει και μετά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Η διστακτικότητα των βουλευτών να μπουν σε ένα τυφλό Brexit είναι κατανοητή όμως στην πολιτική διακήρυξη η οποία συνοδεύει την συμφωνία αποχώρησης, δίνεται μια μικρή εικόνα για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Οι Βρυξέλλες παρουσιάζονται έτοιμες να τροποποιήσουν άμεσα την πολιτική διακήρυξη αν συνασπιστούν οι βουλευτές γύρω από ένα πιο ήπιο Brexit εφόσον φυσικά το αποδεχθεί η Τερέζα Μέι, η οποία πιέζεται από 170 βουλευτές των Τόρις να επιλέξει την άτακτη έξοδο.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί οι βουλευτές είναι πως η διακήρυξη είναι μόνο διακήρυξη και όχι κάποιο νομικό έγγραφο. Δηλαδή κάθε μελλοντικός βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να το τροποποιήσει για ένα εντελώς διαφορετικό Brexit όταν ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – ΗΒ.

Μία από τις προτάσεις που θα τεθούν προς ψήφιση σήμερα – του συντηρητικού Ken Clark - είναι να γίνει νόμος η διαπραγμάτευση τελωνειακής σύνδεσης με την ΕΕ. Ο βουλευτής επιθυμεί να δεσμεύσει τον επόμενο πρωθυπουργό ο οποίος ίσως να είναι αντίθετος με ένα ήπιο Brexit.

Συνολικά είναι οχτώ οι προτάσεις αλλά ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου είναι εκείνος που θα επιλέξει όσες θα τεθούν προς ψήφιση. Και η Μέι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν δεσμεύεται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ένα δεδομένο: έξοδο μέσα στις επόμενες μέρες και έως τις 12 Απριλίου ή παράταση μετά τις 22 Μαΐου με την Βρετανία να συμμετέχει στις ευρωεκλογές αν οι Βρυξέλλες το επιτρέψουν. Γιατί για να εγκρίνουν την παράταση, το Λονδίνο θα πρέπει πριν να παρουσιάσει το σχέδιο του το οποίο θα πρέπει να είναι και πιστικό.

Ο μόνος τρόπος για να εκβιάσει παράταση η Τερέζα Μέι είναι αν παραιτηθεί και οδηγήσει τη χώρα της σε πρόωρες εκλογές.

Μέχρι τότε δεν αποκλείεται να πάει για τέταρτη φορά στη βουλή την πρότασή της. Εκτός αν προλάβουν οι Εργατικοί με μία νέα πρόταση δυσπιστίας. Με τα ποσοστά τους δημοκοπικά να είναι αυξημένα, μοιάζει η καταλληλότερη περίοδος για αυτούς να στηθούν κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ