ΚΟΣΜΟΣ

Νοσοκομείο βιντεοσκοπούσε κρυφά χιλιάδες γυναίκες ασθενείς όταν γδύνονταν για θεραπεία

Νοσοκομείο βιντεοσκοπούσε κρυφά χιλιάδες γυναίκες ασθενείς όταν γδύνονταν για θεραπεία
pixabay

Σάλος έχει προκληθεί στην Καλιφόρνια, όπου όπως έγινε γνωστό, ένα νοσοκομείο στο Σαν Ντιέγκο βιντεοσκοπούσε με κρυφές κάμερες χιλιάδες γυναίκες που γδύνονταν και υποβάλλονταν σε ευαίσθητες γυναικολογικές επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Sharp Grossmont είχε τοποθετήσει κρυμμένες κάμερες σε τρεις αίθουσες χειρουργείων στο κέντρο υγείας των γυναικών του El Cajon την περίοδο Ιουλίου 2012 - Ιουνίου 2013.

Οι κάμερες κατέγραφαν ανύποπτες γυναίκες που γεννούσαν, υποβάλλονταν σε υστερεκτομή, αποστείρωση και άμβλωση, καταγράφοντάς τα πρόσωπά τους και τις "πιο ευαίσθητες περιοχές των γεννητικών οργάνων", αναφέρει η μήνυση, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια την Παρασκευή, σύμφωνα με το rt.

Περίπου 1.800 γυναίκες έπεσαν θύματα της παράνομης βιντεοσκόπησης, ενώ συνολικά 81 γυναίκες υπέβαλαν μήνυση. Οι κάμερες εντοπίστηκαν σε καροτσάκια νοσοκομείων στις αίθουσες των χειρουργείων.

Το νοσοκομείο παραδέχτηκε τις βιντεοσκοπήσεις, ισχυρίστηκε, όμως, ότι αυτό γινόταν στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με το εάν ένας υπάλληλος έκλεβε το φάρμακο αναισθησίας propofol.

«Ο σκοπός των τριών καμερών ήταν να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και να εντοπιστεί ο λόγος για τον οποίο τα φάρμακα εξαφανίζονταν από τα καροτσάκια», ανέφεραν στελέχη του νοσοκομείου, που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες στη μήνυση.


Το νοσοκομείο κατηγορείται επίσης για «βαριά αμέλεια» στην αποθήκευση του βιντεοσκοπημένου υλικού, που ήταν αποθηκευμένο σε υπολογιστές, στους οποίους είχαν πρόσβαση πολλοί άνθωποι συμπεριλαμβανομένου του μη ιατρικού προσωπικού.

Στη μήνυση το νοσοκομείο κατηγορείται ακόμα επειδή απέτυχε να υπολογίσει «ποιος είχε πρόσβαση στο βιντεοσκοπημένο υλικό, γιατί, ή πότε».

Ο αναισθησιολόγος Πάτρικ Σάλιβαν ο οποίος αποκάλυψε τις κρυφές κάμερες, έκανε μήνυση στο νοσοκομείο το 2017, ισχυριζόμενος ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Παρατήρησε τις κάμερες για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013, όταν εντόπισε μια μικροσκοπική κάμερα στο μόνιτορ του υπολογιστή του. Στη συνέχεια ανακάλυψε δύο ακόμα κάμερες σε διαφορετικές αίθουσες χειρουργείων. Όταν ενημέρωσε την υπεύθυνη του τμήματος σχετικά, εκείνη φέρεται να του είπε ότι δεν μπορούσε να το συζητήσει αυτό.

Οι τρεις κάμερες σταδιακά απομακρύνθηκαν, αλλά όπως είπε ο Σάλιβαν επέστρεψαν ξανά τον Ιανουάριο του 2016, μαζί με περισσότερες κάμερες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ