ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Γράφουμε συνεχώς ιστορία

Ζάεφ: Γράφουμε συνεχώς ιστορία
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Την πεποίθηση πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία «γράφουν συνεχώς ιστορία» εξέφρασε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζόραν Ζάεφ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, στόχος των δύο πλευρών είναι η καταπολέμηση του εθνικισμού και χαρακτήρισε τη συνάντηση ιστορικό ορόσημο.

«Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία απέδειξαν στην Ευρώπη πως με θαρραλέες αποφάσεις «όλα μπορεί να είναι πιθανά».

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως.

«Η σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας μας οδήγησε στη σημερινή συνάντηση» τόνισε επίσης ο κ. Ζάεφ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη από τις δύο χώρες πως κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία και οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη για τις δύο πλευρές.

«Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθδοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Όχι», είπε ο κ. Ζάεφ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Ζάεφ απάντησε πως και οι δύο αρχηγοί έχουν την ειλικρινή διάθεση να κερδίσουν τις εκλογές στις χώρες τους.

Προσέθεσε δε, ότι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης συν τω χρόνω θα αντιληφθούν και θα πειστούν τα οφέλη αυτής της Συμφωνία.

«Κανείς δεν θα λήξει αυτή τη συνεργασία, γιατί είναι προς όφελος και των δυο λαών» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι φίλη μας και θα γίνει ακόμα καλύτερη φίλη μας στο μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ζάεφ είπε πως το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή είναι ευπρόσδεκτο και πως η Βόρεια Μακεδονία θέλει να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας με όλους.

Ειδικότερα, εξέφρασε τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, και πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας, τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει να γίνει πλήρες μέλλον της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ