ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν δέχεται την ήττα - Μετράνε ξανά ψήφους σε Πόλη και Άγκυρα

Εκλογές Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν δέχεται την ήττα - Μετράνε ξανά ψήφους σε Πόλη και Άγκυρα
AP Photo/Burhan Ozbilici

Οι εκλογικές αρχές της Τουρκίας άρχισαν την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ενώ το κόμμα του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Από τις 39 περιφέρειες που απαριθμεί η Κωνσταντινούπολη, στις 18 εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στις 15 από αυτές τις περιφέρειες, θα επανακατραμετηθούν οι άκυρες ψήφοι. Στις τρεις υπόλοιπες, θα επανακαταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, όλες οι ψήφοι θα επανακαταμετρηθούν σε 11 περιφέρειες εκ των συνολικά 25 που απαριθμεί η τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Anadolu.

Στο μεταξύ, σε ένα βίντεο που μετέδωσαν σήμερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να καθησυχάσει τους υποστηρικτές του, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, όλα συνεχίζονται».

Επιπλέον, αποκαλεί τους αντιπάλους του «αποτυχημένους», ενώ υπενθυμίζει ακόμα κι αν η νίκη τους επιβεβαιωθεί, το AKP ελέγχει τις περισσότερες από τις περιφέρειες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι είναι πλέον «ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης» σε κάθε εμφάνισή του και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι επιδιώκει να «κερδίσει χρόνο».

Προέτρεψε δε τον Ερντογάν να μην «επιτρέψει αυτή η εκλογική αναμέτρηση να οδηγήσει σε ταραγμένα νερά», ζητώντας παράλληλα από το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας να επιβεβαιώσει τη νίκη του για τον δημαρχιακό θώκο.

«Μην επιτρέπετε σε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους, που συμπεριφέρονται ως παιδιά, των οποίων πήραμε τα παιχνίδια, να υπονομεύουν την αξιοπιστία της Τουρκίας» τόνισε.

Εκφράζοντας φόβους για παρατυπίες εκ μέρους των αρχών, η αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Μάλιστα, στελέχη του CHP ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους ενώ κοιμούνται πάνω σε σάκους που περιέχουν ψηφοδέλτια.

Ο αντιπρόεδρος του AKP Αλί Ιχσάν Γιαβούζ απάντησε ότι το κόμμα του δεν κάνει τίποτα το παράνομο, προσθέτοντας ότι η διαφορά μεταξύ του Ιμάμογλου και του υποψηφίου του Μπιναλί Γιλντιρίμ μειώθηκε σε λιγότερες από 20.000 ψήφους.

«Πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί σήμερα και εμείς θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα» είπε ο Γιαβούζ σε δημοσιογράφους.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές καταδεικνύουν ότι το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε έναντι του AKP, με μικρή διαφορά, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το CHP θα ελέγχει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά στις 32,6 δισεκατομμύρια λίρες για το 2019, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς για το θέμα των προσφυγών που κατέθεσε χθες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου, ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο υπογράμμισε ότι «το να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα των νόμιμων εκλογών είναι απαραίτητο».

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Φαχρετίν Αλτούν, ένας εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις «να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά ως παρέμβαση».

Πάντως, εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία επαναφέρουν τη θέση μιας «συνωμοσίας» εναντίον της Τουρκίας, συγκρίνοντας το αποτέλεσμα της κάλπης με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Ποιος οργάνωσε αυτό το πραξικόπημα μέσω της κάλπης;» διερωτάται σήμερα η εφημερίδα Star. Από την πλευρά του, ο επιφανής αρθογράφος Ιμπραήμ Καραγκιούλ, της εφημερίδας Yeni Safak, τάσσεται υπέρ της οργάνωσης νέων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ