ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Παράταση μέχρι την 30η Ιουνίου ζήτησε η Μέι

Brexit: Παράταση μέχρι την 30η Ιουνίου ζήτησε η Μέι
(AP Photo/Matt Dunham)

Παράταση του Brexit μέχρι την 30η Ιουνίου ζήτησε από τους Ευρωπαίους η Τερέζα Μέι, με την ελπίδα να καταφέρει μέχρι τότε να «λύσει» τον γόρδιο δεσμό του «διαζυγίου».

Σε επιστολή της προς τον Ντόναλντ Tούσκ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζητά και επίσημα μια παράταση του Άρθρου 50 –το οποίο ενεργοποιήθηκε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε πως η χώρα της προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές.

«Είναι ενοχλητικό που δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία τακτικά και με επιτυχία» έγραψε η Μέι, και συμπλήρωσε: «Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη σε αυτό τον στόχο και θα συνεχίζει να ενεργεί ως εποικοδομητικό και υπεύθυνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».

Παράλληλα, η Μέι διευκρίνισε ότι αν μια συμφωνία επιτευχθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, τότε η Βρετανία προτείνει η παράταση να τερματιστεί νωρίτερα.

«Η κυβέρνηση θα θελήσει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν από τις 23 Μαΐου και συνεπώς να ακυρώσει τις ευρωεκλογές, αλλά θα συνεχίσει τις προετοιμασίες με υπευθυνότητα για να διεξαγάγει τις εκλογές, αν αυτό δεν αποδειχθεί εφικτό», αναφέρει η Μέι στην επιστολή.

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να καθυστερήσει το Brexit για έναν χρόνο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει και την 1η Ιουλίου, εφόσον το κοινοβούλιό του έχει επικυρώσει μέχρι τότε τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβιβαστεί η πρόταση του Τουσκ - ο οποίος θα προεδρεύσει στις 10 Απριλίου της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το Brexit- με το αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια δεύτερη αναβολή του Brexit μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, η πηγή δήλωσε:

«Η ευέλικτη παράταση επιτρέπει και την αποχώρηση από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Απλώς θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τότε την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η ιδέα του Τουσκ για «flextension» - δηλαδή «flexible extension», μια «ευέλικτη παράταση» της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ - επιτρέπει τη συντόμευση της περιόδου αυτής, αν η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθετήσει τη συμφωνία εξόδου που προτείνει η Μέι πριν εξαντληθεί η διάρκεια της παράτασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ