ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιός Ζίκα τρομοκρατεί το Πουέρτο Ρίκο μετά τη Βραζιλία

Ο ιός Ζίκα τρομοκρατεί το Πουέρτο Ρίκο μετά τη Βραζιλία
EPA

Οι υγειονομικές αρχές του Πουέρτο Ρίκο, επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και θεωρείται ότι σχετίζεται με την πρόκληση σοβαρών νευρολογικών διαταραχών σε βρέφη.

Ο βουλευτής της χώρας Pedro Pierluisi, επισήμανε σε δηλώσεις του πως αναμένονται ειδικοί για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού. Ωστόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν εκδώσει ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους τουρίστες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Πόρτο Ρίκο –και ιδιαίτερα τις εγκύους- να κάνουν ότι χρειάζεται ώστε να προστατεύονται από τα κουνούπια, αναφέρει το δημοσίευμα του CNN.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ο ιός μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti, το οποίο παρατηρείται σε τροπικά κλίματα και συνήθως ζει κοντά σε κτήρια και κατοικημένες περιοχές. Ως επί το πλείστον «χτυπά» κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πολύ συχνά και τη μέρα, ενώ είναι το ίδιο έντομο που μεταδίδει τον κίτρινο και τον Δάγγειο πυρετό.

Αυτό πάντως που προκαλεί ανησυχία, είναι πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο που να προλαμβάνει τον ιό, ούτε και κάποιο φάρμακο που να τον θεραπεύει. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, πυρετό, εξανθήματα και πόνους στις αρθρώσεις. Συνήθως είναι ήπια και διαρκούν περίπου για μία εβδομάδα, ενώ εμφανίζονται σε διάστημα τριών ημερών μετά το τσίμπημα του κουνουπιού.

Χιλιάδες βρέφη-θύματα στη Βραζιλία

Ο Ζίκα, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη Βραζιλία στις αρχές του 2015, όταν συνδέθηκε με την μικροκεφαλία, μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών. Περισσότερες από 2.400 περιπτώσεις που συνδέονταν με την μικροκεφαλία αναφέρθηκαν το 2015 στη χώρα, ενώ το 2014, οι περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 147.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, οι περισσότερες από τις εγκύους που διαγνώστηκαν με Ζίκα, είχαν ήπιο πυρετό, εξανθήματα και πονοκεφάλους. Η μικροκεφαλία έχει ως αποτέλεσμα τα μωρά να γεννιούνται μικρό κεφάλι, κάτι που προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη και κάποιες φορές πρόωρο θάνατο.

Οι γιατροί στη Βραζιλία, ερευνούν 29 «ύποπτους» θανάτους βρεφών, έπειτα από μία αυτοψία που έγινε στις 28 Νοεμβρίου και που συνδέει το θάνατο ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία και το οποίο διαγνώστηκε με Ζίκα. «Αυτή είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Οι βραζιλιάνοι αξιωματούχοι μάλιστα, παροτρύνουν τις γυναίκες να αναβάλλουν –αν είναι δυνατόν- τα σχέδια για εγκυμοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Pernambuco, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 900 περιπτώσεις μικροκεφαλίας, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν αν τελικά ο Ζίκα συνδέεται άμεσα με τη μικροκεφαλία. Ο ιός Ζίκα, παρατηρήθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1940 στην Ουγκάντα και σταδιακά εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της Αφρικής, στο Νότιο Ειρηνικό και πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του και στη Λατινική Αμερική.

Zika virus reported in Puerto Rico
By Sandee LaMotte, CNN

Διαβάστε ακόμη
Μυκόπλασμα: Τι λένε οι επιστήμονες για το νέο σεξουαλικό νόσημα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ