Επί ποδός πολέμου το Πακιστάν: Περιμένει νέο χτύπημα από την Ινδία
Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα αποφυλακίσει 360 Ινδούς κρατούμενους. Οι πρώτοι εκατό αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι. - Πηγή: AP Photo/Fareed Khan

Επίθεση από την Ινδία και μάλιστα στο διάστημα από τις 16 έως τις 20 Απριλίου αναμένει το Πακιστάν το οποίο επικαλείται «αξιόπιστες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι το Πακιστάν έχει ενημερώσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείς του ΟΗΕ για τις ανησυχίες του.

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησαν μαχητές με έδρα το Πακιστάν στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 40 μελών της ινδικής παραστρατιωτικής αστυνομίας στις 14 Φεβρουαρίου και ο κίνδυνος μιας σύρραξης αυξήθηκε δραματικά στις 27 Φεβρουαρίου, όταν η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή σε μια βάση εκπαίδευσης μαχητών, όπως την αποκάλεσε.

Την επομένη το Πακιστάν κατέρριψε ένα ινδικό μαχητικό αεροσκάφος και συνέλαβε τον πιλότο του τον οποίο απελευθέρωσε στη συνέχεια.

«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις οποίες η Ινδία σχεδιάζει μια νέα επίθεση στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτό θα μπορούσε να γίνει από τις 16 έως τις 20 Απριλίου», είπε ο Κουρέσι στους δημοσιογράφους στη γενέτειρά του, Μουλτάν, μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κουρέσι δεν ανέφερε τι στοιχεία έχει το Πακιστάν ή πώς μπορεί να είναι τόσο συγκεκριμένος όσον αφορά τη χρονική στιγμή, είπε όμως πως ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν συμφώνησε να μοιραστεί την πληροφορία αυτή με τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα του Reuters, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για σχόλια.

Ο Χαν επέρριψε την ευθύνη στο ινδικό κυβερνών Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) το οποίο κατηγόρησε ότι «προκαλεί πολεμική υστερία» με τους ισχυρισμούς ότι η Ινδία κατέρριψε ένα πακιστανικό F-16 στη διάρκεια της αντιπαράθεσης τον Φεβρουάριο.

Η Ινδία δήλωσε, επίσης, πως κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος και η Πολεμική Αεροπορία παρουσίασε θραύσματα ενός πυραύλου που, όπως είπε, εκτοξεύθηκε από ένα πακιστανικό F-16 προτού συντριβεί.

Η επιτυχία ινδικών αεροπορικών πληγμάτων σε ένα στρατόπεδο της μαχητικής οργάνωσης Τζάις ι-Μοχάμεντ στο βορειοδυτικό Πακιστάν αμφισβητείται επίσης μετά τη δημοσιοποίηση δορυφορικών εικόνων που δεν δείχνουν μεγάλες ζημιές.

Το Πακιστάν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του εν μέσω της αντιπαράθεσης όμως από τότε το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής αεροπορικής κυκλοφορίας έχει αποκατασταθεί και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια άνοιξαν και πάλι.

Σε μια ένδειξη της προσπάθειας να κατευναστούν οι εντάσεις, το Πακιστάν ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή ότι θα αποφυλακίσει 360 Ινδούς κρατούμενους αυτό τον μήνα. Οι πρώτοι εκατό αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι.

Εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών συχνά κρατούμενοι που έχουν εκτίσει το σύνολο των ποινών φυλάκισής τους, πολλοί από τους οποίους ψαράδες οι οποίοι καταδικάστηκαν για παραβίαση των χωρικών υδάτων της μίας ή της άλλης χώρας, παραμένουν για μήνες, αν όχι για χρόνια, στη φυλακή.

«Αυτοί είναι 100 Ινδοί ψαράδες που αποφυλακίστηκαν σε μια χειρονομία καλής θέλησης από το Πακιστάν», δήλωσε ο Σάαντ Έντι, ένας αξιωματούχος της μεγαλύτερης φιλανθρωπικής οργάνωσης του Πακιστάν, Edhi Foundation, στο Reuters από το στρατόπεδο του σιδηροδρομικού σταθμού του Καράτσι.

«Πηγαίνουν στη Λαχόρη κι από εκεί θα απελευθερωθούν στην Ινδία στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ουάγκα», είπε.

Νεότερες πληροφορίες σημειώνουν πως το Πακιστάν κάλεσε τον Ινδό αναπληρωτή ύπατο αρμοστή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εναντίον ενός ενδεχόμενου «ατυχούς συμβάντος».

«Ο Ινδός αναπληρωτής ύπατος αρμοστής εκλήθη προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα σε σχέση με τη σημερινή ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ατυχούς συμβάντος», ανέφερε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Μοχάμαντ Φαϊζάλ.

 

Διαβάστε επίσης