ΚΟΣΜΟΣ

Συνετρίβη μαχητικό F-35 της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Συνετρίβη μαχητικό F-35 της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας
AP Photo

Ομάδες έρευνας και διάσωσης βρήκαν συντρίμμια να επιπλέουν στη θάλασσα κοντά στο σημείο όπου πέταγε ιαπωνικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων F-35 πριν εξαφανιστεί χθες Τρίτη (9/4) και η Πολεμική Αεροπορία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αόρατο για τα εχθρικά ραντάρ αεροσκάφος συνετρίβη, κατά δηλώσεις εκπροσώπου του στρατού και πληροφορίες που μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η τύχη του πιλότου, η επαφή με τον οποίο χάθηκε ενώ πέταγε πάνω από τον Ειρηνικό, στη βόρεια Ιαπωνία, αγνοείται, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατός συνεχίζει να τον αναζητεί, σύμφωνα με το NHK, που επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας.

Η πρώτη μοίρα F-35 της ιαπωνικής ΠΑ μόλις τέθηκε σε υπηρεσία στην αεροπορική βάση Μισάουα. Το Τόκιο σκοπεύει να αποκτήσει 87 από αυτά τα μαχητικά πέμπτης γενιάς για να εκσυγχρονίσει την ιαπωνική αεροπορική άμυνα, καθώς η στρατιωτική ισχύς της Κίνας συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Το προηγμένο μονοθέσιο και μονοκινητήριο αεροσκάφος απείχε περίπου 135 χιλιόμετρα ανατολικά της βάσης του όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Η κατασκευάστρια του F-35, η Lockheed Martin, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ιαπωνική Πολεμική Αεροπορία με όποιον τρόπο χρειαστεί. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά το συμβάν.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που πέφτει F-35 αφότου άρχισαν οι πτήσεις του, ενώ είναι η πρώτη συντριβή για τον τύπο A. Ένα F-35Β, σχεδιασμένο για να απογειώνεται από μικρούς διαδρόμους και να προσεδαφίζεται κάθετα (Short take-off and vertical landing, STOVL) είχε συντριβεί τον Σεπτέμβριο κοντά στη βάση Μπόφορτ των Πεζοναυτών, στη Νότια Καρολίνα, οδηγώντας την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να καθηλώσει προσωρινά τα μαχητικά του τύπου στο έδαφος. Υπάρχει άλλος ένας τύπος του αεροπλάνου, ο C, σχεδιασμένος για να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα.

Ο στόλος των ιαπωνικών F-35 θα περιλαμβάνει 18 B, που θα αναπτυχθούν κατά μήκος των ιαπωνικών νησιών στο άκρο της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

Tα F-35 προμηθεύει στην Ιαπωνία η Λόκχιντ Μάρτιν. Συναρμολογούνται σε εργοστάσιο της Mitsubishi Heavy Industries. Το κόστος καθενός τέτοιου ιαπωνικού μαχητικού ανέρχεται σε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια, είναι δηλαδή λίγο υψηλότερο από την αγορά του πλήρως συναρμολογημένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ