ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Σε παράταση μέχρι την 31η Οκτωβρίου συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Brexit: Σε παράταση μέχρι την 31η Οκτωβρίου συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Να αναβληθεί το Brexit ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης αυτής εντός του Ιουνίου αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να αναβληθεί το Brexit. Αυτό επιβεβαίωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ, που προήδρευσε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εξήγησε αρχικά σε ανάρτησή του, ότι θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει και τη δική της συναίνεση.

«Η Ε.Ε. των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σε μια ευέλικτη παράταση (της διαδικασίας του Brexit) ως την 31η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει έξι μήνες για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση», ανέφερε ο Τουσκ σε δεύτερη ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μήνυμα στο Ην. Βασίλειο να μην «σπαταλήσει» άλλη μία παράταση

Ο Ντόναλντ Τουσκ, κατά της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής είπε, πως αυτή η παράταση είναι αρκετά «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από το αναμενόμενο και έστειλε σαφές μήνυμα στους Βρετανούς: «Μην τη σπαταλήσετε».

Παράλληλα σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης το Ην. Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να φύγει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές. Όπως εξήγησε, το Ηνωμένο Βασίλειο «έπεισε» τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του.

«Η εποικοδομητική συνεργασία σημαίνει εποικοδομητική συνεργασία. Μέχρι στιγμής, η στάση της Βρετανίας ήταν βασισμένη στην καλή πίστη», δήλωσε από τη μεριά του ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επέμεινε, θα παραμείνει πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Ωστόσο, τόνισε, ότι οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το Ην. Βασίλειο δε θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν η ενότητα των «27» έχει διαταραχτεί λόγω της στάσης της Γαλλίας, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως αυτή φαίνεται στα κοινά συμπεράσματα, και δεν σημαίνει πάντα «ταυτόσημες θέσεις».

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμφωνήθηκε το διαζύγιο να αναβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του, το βρετανικό δίκτυο Sky News, ανέφερε ότι 17 χώρες πρότειναν αναβολή του Brexit με απώτατο όριο το Μάρτιο του 2020.

Τελικά, ο Οκτώβριος του 2019 κρίθηκε ως συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών και της γαλλικής θέσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ