ΚΟΣΜΟΣ

Άσχημα τα νέα για το Beresheet: Συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης

Άσχημα τα νέα για το Beresheet: Συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης
@TeamSpaceIL/Twitter

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet ("Γένεσις") έφτασε στη Σελήνη, όμως δεν κατάφερε να προσσεληνωθεί και συνετρίβη στην επιφάνειά της, όπως ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου.

Η σχεδιαζόμενη ελεγχόμενη κάθοδός του στον δορυφόρο της Γης ήταν ανεπιτυχής, ανέφερε η ομάδα που ανέπτυξε την μη επανδρωμένη διαστημοσυσκευή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το Beresheet αντιμετώπισε ορισμένα τεχνικά προβλήματα στην τελική φάση της καθόδου προς την επιφάνεια της Σελήνης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έγινε η έβδομη χώρα στην ιστορία που έθεσε σε τροχιά μια διαστημοσυσκευή γύρω από το φεγγάρι.

Το μικρό ρομποτικό ισραηλινό σκάφος Beresheet, που είχε εκτοξευθεί στις 21 Φεβρουαρίου, εισήλθε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη περίπου στις 17:15 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή (05/04).

Το βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων Beresheet, αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και από την κρατική ισραηλινή αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries.

Αντίθετα με τις επανδρωμένες αποστολές των δεκαετιών του 1960 και του 1970, που χρειάστηκαν μόνο τρεις μέρες για να φθάσουν στο φεγγάρι, το ισραηλινό σκάφος ακολούθησε μια πολύ πιο μακρινή και πολύπλοκη διαδρομή. Αν τελικά φθάσει στη σεληνιακή επιφάνεια, δεν προβλέπεται να λειτουργήσει για περισσότερες από δύο μέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ