ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλόκο» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

«Μπλόκο» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
AP Photo/Evan Vucci

Μια «μεγάλη διεθνή νίκη» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ, την ομόφωνη απόρριψη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εισαγγελικού αιτήματος για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη διάπραξη ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου καιεγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε προειδοποιώντας το Διεθνές Δικαστήριο να μην ασκήσει διώξεις εναντίον Ισραηλινών ή Αμερικανών, εξετάζοντας αίτημα Παλαιστινίων που ζητούν διεξαγωγή έρευνας από το ΔΠΔ για το Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια μεγάλη διεθνής νίκη, όχι μόνο για αυτούς τους πατριώτες, αλλά για το κράτος δικαίου», υποστήριξε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του.

«Καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση και επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι οι ΗΠΑ κρατούν τους Αμερικανούς πολίτες στα υψηλότερα νομικά και ηθικά πρότυπα», είπε.

Νωρίτερα, ανακοίνωση του Δικαστηρίου υπογράμμιζε ότι: «οι δικαστές αποφάσισαν πως μια έρευνα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε αυτό το στάδιο δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της δικαιοσύνης».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που δόθηκαν από την εισαγγελία, οι δικαστές κατέληξαν πως υπήρχε μια λογική βάση που επέτρεπε να θεωρηθεί πως εγκλήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΔΠΔ μπορεί να έχουν διαπραχθεί στο Αφγανιστάν», σημειώνεται.

Ωστόσο, «η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι τέτοια που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιτυχία μιας έρευνας και την άσκηση διώξεων», συμπλήρωσαν οι δικαστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ