ΚΟΣΜΟΣ

Κέιτι Μπούμαν: O αλγόριθμός της «φωτογράφισε» μαύρη τρύπα αλλά τα τρολ έπεσαν να τη φάνε

Κέιτι Μπούμαν: O αλγόριθμός της «φωτογράφισε» μαύρη τρύπα αλλά τα τρολ έπεσαν να τη φάνε

Την εκτίμηση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τον «άγριο και άρρωστο» μισογυνισμό, εκφράζει πλήθος επιστημόνων, μετά τη στοχοποίηση της Κέιτι Μπούμαν, της γυναίκας που έπαιξε το δικό της ρόλο στη λήψη της πρώτης φωτογραφίας της μαύρης τρύπας.

Η 29χρονη Κέιτι Μπούμαν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη χρήση των αλγορίθμων που έκαναν δυνατή την πρώτη απεικόνιση μαύρης τρύπας στην ιστορία, με τη φωτογραφία να κάνει το γύρο του κόσμου την προηγούμενη Τετάρτη.

Τόσο την ίδια και το επίτευγμά της χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, το ΜΙΤ και το Smithsonian στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο η ίδια, επίκουρη καθηγήτρια Υπολογιστών και Μαθηματικών Επιστημών στο California Institute of Technology, επέμεινε πως συγχαρητήρια αξίζει εξίσου ολόκληρη η ομάδα, καθώς συμμετείχαν πάνω από 200 επιστήμονες.

Ωστόσο, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεώρησαν πως διεκδικεί την «ιδιοκτησία» του συνόλου του επιστημονικού έργου, αποδίδοντας τα εύσημα στον συνάδελφό της Άντριου Καέλ, με αρκετούς να αμφισβητούν πλήρως τη συμμετοχής της στην επιστημονική ομάδα.

O Άντριου Καέλ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, κατέκρινε τη σεξιστική επίθεση στην συνάδελφό του, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τα δεκάδες σχόλια.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκαν δεκάδες ψεύτικοι λογαριασμοί της Μπούμαν σε Twiiter και Instagram, με χλευαστικό περιεχόμενο για την 29χρονη επιστήμονα, ενώ βίντεο στο YouTube με δεκάδες χιλιάδες προβολές κατακρίνουν τα εύσημα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στο πρόσωπό της. Μάλιστα, τα εν λόγω βίντεο εμφανίζονταν στα πρώτα αποτελεσμάτα κατά την αναζήτηση «Katie Bouman».

Ακόμα και στην ανάρτηση της Μπούμαν στο Facebook, όπου η 29χρονη δηλώνει περήφανη για τη συμμετοχή της στο project και συνοδεύεται από μια ομαδική φωτογραφία, υπάρχουν υβριστικά σχόλια.

Η Wikipedia αναγκάστηκε να αποκλείσει την πρόσβαση στην επεξεργασία της σελίδας της Κέιτι Μπούμαν για λόγους «βανδαλισμού», όπως ανακοινώθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ