ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ οι δωρεές - Οι δύο οικογένειες που έδωσαν από 200

Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ οι δωρεές - Οι δύο οικογένειες που έδωσαν από 200
Aριστερά το ζεύγος Αρνό και δεξιά η Φρανσουάζ Μπετανκούρ – Μέγιερ AP image

Ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ οι δωρεές που έχουν γίνει στη Γαλλία για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων. Στην πρωτοφανή δυναμικής αλληλεγγύη συμμετέχουν οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι πλούσιες οικογένειες της χώρας.  

Εκείνοι όμως που έχουν ξεχωρίσει είναι δύο: η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ και η οικογένεια Αρνό. Προσφέρουν από 200.000.000 ευρώ.

«Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή του ομίλου.

Η οικογένεια Αρνό και συγκεκριμένα ο Μπερνάρ Αρνό, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης. Ο όμιλος LVMH, που έχει σχεδόν 70 εταιρίες ανάμεσά τους οι Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora, Fendi, Sephora, η σαμπάνια Dom Perignon ή ακόμη Hennessy-- αναφέρει επίσης ότι «θέτει στη διάθεση του κράτους και των αρμοδίων οργάνων όλα τα επιτελεία του -το δημιουργικό, το αρχιτεκτονικό, το οικονομικό- για να βοηθήσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης από τη μια πλευρά, και της συλλογής χρημάτων από την άλλη».

Ο όμιλος LVMH κατέγραψε το 2018 ρεκόρ πωλήσεων το 2018 που ανήλθαν σε 46,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το αξιοσημείωτο με τον Μπερνάρ Αρνό είναι ο εντυπωσιακός ρυθμός με τον οποίο πλουτίζει. Τον Ιανουάριο του 2019 έβγαλε 4.3 δισ. δολάρια σε μία μόλις ημέρα, όταν οι μετοχές της LVMH σημείωσαν άνοδο 6.9%. Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου είχε προσθέσει άλλα 3.9 δισ. δολάρια στην περιούσια του.

Ο Μπερνάρ Αρνό το 1984 έγινε CEO της μητρικής εταιρίας Financiere Agache. Του ανήκει το 96.5% του οίκου Christian Dior, που ελέγχει το 41% της LVMH. Η LVMH, που το 2018 σημείωσε ρεκόρ εσόδων 53 δισ. δολαρίων, απαρτίζεται από 70 εταιρίες, ανάμεσά τους τα brands Givenchy, Fendi, Dior, Berluti, Céline, Bulgari, Zenith, Guerlain και Fenty Beauty της Rihanna. Κατάγεται από την πόλη Ρουμπαί, ζει στο Παρίσι, έχει εξοχικό στην Γαλλική Ριβιέρα και σπούδασε Μηχανική στο École Polytechnique, που στους αποφοίτους του περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι πρόεδροι και τρεις νικητές Νόμπελ. Μετά την αποφοίτηση, εργάστηκε στην κατασκευαστική εταιρία του πατέρα του, Ferret-Savinel, πριν μπει στη βιομηχανία πολυτελών ειδών.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος διατηρεί σχέσεις με μερικούς από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους παγκοσμίως. Το 2017 είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Νέα Υόρκη, λίγο πριν την ορκωμοσία του, για να συζητήσουν την επέκταση των εργοστασίων LVMH στις ΗΠΑ, ενώ στο παρελθόν έχει φωτογραφηθεί σε πάρτι δίπλα στην πριγκίπισσα Νταϊάνα. Επίσης ήταν φίλος με τον Στιβ Τζομπς.

Στον επιχειρηματικό κόσμο είναι γνωστός και ως «Ο λύκος του κασμιρένιου παλτό».

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ – Μέγιερ από την άλλη, είναι η κόρη της χρυσής κληρονόμου της L' Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ. Κληρονόμησε την περιουσία της μητέρας της και έγινε, σύμφωνα με το Bloomberg η πιο πλούσια γυναίκα παγκοσμίως.

Ξαφνικά η Φρανσουάζ έχει να διαχειριστεί τόσο πλούτο που πιθανότατα να μην είχε φανταστεί ούτε η ίδια. Ακόμα και τότε που ήταν σε αντιδικία με την ίδια της τη μητέρα για την οικογενειακή περιουσία.

Η Φρανσουάζ προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αφαιρεθεί από τη μητέρα της, Λιλιάν, κάθε εξουσία όσον αφορά την αμύθητη περιουσία της. Αφορμή της οικογενειακής διαμάχης είχε σταθεί η καταγγελία της Φρανσουάζ προς τον φωτογράφο Φρανσούα-Μαρί Μπανιέ πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας της, για να του μεταβιβάσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας της.

Στη συνέχεια, ένα πολιτικό σκάνδαλο ήρθε να πλήξει την αίγλη του ονόματος Μπετανκούρ, καθώς φάκελοι με μεγάλα χρηματικά ποσά που είχαν παραλήπτη το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Λιλιάν Μπετανκούρ κρίθηκε αδύναμη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της, καθώς έπασχε από άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Έτσι, η κ. Μπετανκούρ τέθηκε υπό την κηδεμονία του εγγονού της Ζαν- Βικτόρ Μεγιέρ, ενώ η περιουσία της υπό την κηδεμονία της κόρης της Φρανσουάζ Μπετανκούρ – Μεγιέρ και των δύο γιων της Φρανσουάζ.

Η Φρανσουάζ είναι μια γυναίκα πολύ διαφορετική από την μητέρα της. Απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας και είναι γνωστή για την αγάπη που έχει στο πιάνο (παίζει κάθε μέρα αρκετές ώρες) και για τα δύο βιβλία που έχει γράψει (ένα που περιλαμβάνει μελέτη της Βίβλου και ένα για την γενεαλογία των θεών της Αρχαίας Ελλάδας).

Κατατάσσεται στους 20 πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με την λίστα του περιοδικού Forbes.

Εκτός των δύο ισχυρών οικογενειών και η οικογένεια των Γάλλων βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, ανακοίνωσε την αποδέσμευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της επενδυτικής του εταιρίας Artemis. «Η τραγωδία αυτή πλήττει όλους τους Γάλλους και εκτός αυτών όσους είναι προσηλωμένοι στις πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανακοίνωσε ο 82χρονος πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό. Ο όμιλος Kering -παλαιότερα Pinault-Printemps-Redoute (PPR)- είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος ειδών πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει μεταξύ άλλων τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent, τα κοσμήματα Boucheron. Το 2018 κατέγραψε μεγάλη αύξηση των κερδών του με πωλήσεις που ανήλθαν στα 13,66 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εταιρία Artemis είναι το ισχυρό σκέλος της αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο Φρανσουά Πινό, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Γαλλικής Επαγγελματικής Λίγκας Ποδοσφαίρου Ναταλί Μποΐ ντε λα Τουρ δεσμεύτηκε ότι το γαλλικό ποδόσφαιρο «θα κινητοποιηθεί για να βοηθήσει οικονομικά» στην ανοικοδόμηση του ναού.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση του βέλους» και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ