Σκελετός που έπεσε από γκρεμό, ανήκει σε «πριγκίπισσα» 2.000 ετών
Πηγή: pixabay

Τον 19ο αιώνα, ανακαλύφτηκε εντελώς τυχαία, σε μια παραλία δίπλα στο μικροσκοπικό χωριό Bagicz στην Πολωνία, ο σκελετός μιας γυναίκας, ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα κοίλο ξύλινο κούτσουρο, ως τμήμα μιας αρχαίας τελετής ταφής.

Σήμερα, μια ομάδα ερευνητών των πανεπιστημίων Szczecin και της Βασοβίας, κατάφεραν να υπολογίσουν τη χρονολογία του σκελετού και του κούτσουρου – το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε από έναν γκρεμό που βρίσκεται πάνω από την παραλία, έπειτα από διάβρωση- ρίχνοντας φως στο μυστηριώδες εύρημα.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία χρονολόγησης άνθρακα και ανάλυσης οστών, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η γυναίκα πέθανε πιθανότατα γύρω στο 30 μ.Χ., κάνοντας τον σκελετό περίπου 2.000 ετών – περίπου 100 χρόνια μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek, η ανάλυση των ισοτόπων στα δόντια της υποδεικνύει ότι η διατροφή της γυναίκας δεν περιελάμβανε ψάρι από τη θάλασσα –πράγμα ασυνήθιστο για όσους διέμεναν δίπλα στην ακτή- παρότι περιελάμβανε αρκετά άλλα ζωικά είδη, ενώ ενδεχομένως έτρωγε ψάρια από λίμνες και ποτάμια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η λεπτομέρεια αυτή, μάλιστα, φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο και στους υπολογισμούς της χρονολογίας από τους ειδικούς. «Νομίζαμε ότι η απόκλιση χρονολόγησης μπορεί να ήταν ένα λάθος που σχετιζόταν με τη μέτρηση – τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά, όταν η διατροφή του θανόντα είναι πλούσια σε ψάρια. Μάλλον είναι παρόμοιο σε αυτή την περίπτωση», ανέφερε η επικεφαλής αρχαιολόγος της έρευνας Marta Chmiel-Chrzanowska.

Η ανάλυση του σκελετού αποκάλυψε ακόμα ότι η γυναίκα μάλλον είχε οστεοαρθρίτιδα χαμηλά στη σπονδυλική της στήλη –σημάδι ότι μπορεί να έκανε σκληρή δουλειά όσο ζούσε.

«Παραδόξως, αυτή η κατάσταση συνήθως επηρεάζει τους ηλικιωμένους, ενώ η γυναίκα ήταν από 20 έως 35 ετών όταν πέθανε», δήλωσε ο Rafał Fetner.

Όταν βρέθηκε ο σκελετός, οι ντόπιοι βρήκαν επίσης πολυάριθμα χάλκινα στολίδια μέσα στο κούτσουρο - βραχιόλια, κολιέ και άλλα- καθώς και μια κοκάλινη καρφίτσα, ένα ξύλινο σκαμνί, κομμάτια από δέρμα και μάλλινα ρούχα.

Ενώ δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για τη γυναίκα, τα αντικείμενα αυτά υποδεικνύουν ότι είχε υψηλό στάτους και προερχόταν από εύπορη φυλή. Μάλιστα, η ταφική τοποθεσία περιγράφεται συχνά ως πριγκιπική, χάρη στο πλούσιο περιεχόμενό της.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εξετάζουν το σκελετό για να βρουν και άλλα στοιχεία για τη ζωή της μυστηριώδους γυναίκας.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί ακόμα μυστήριοι τάφοι στην περιοχή, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν έχουν σχέση με τη γυναίκα. Υπάρχει, μάλιστα το ενδεχόμενο ότι περαιτέρω διάβρωση του γκρεμού, μπορεί να αποκαλύψει περισσότερους τάφους, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης