ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Μικρό προβάδισμα για τον «εκλεκτό» του Ζάεφ

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Μικρό προβάδισμα για τον «εκλεκτό» του Ζάεφ
AP Photo/Boris Grdanoski

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με μικρή διαφορά της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 42,6%, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 41,4%.

Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκεντρώνει ποσοστό 11,8%.

Σήμερα Κυριακήμ διεξήχθη στη Βόρεια Μακεδονία ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος γύρος, στον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετάσχουν ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι και η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκαν, θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίσουν στις εκλογές, γενικότερα.

Στον σημερινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%.

Οι προεδρικές εκλογές της γειτονικής χώρας θεωρούνται κρίσιμες, καθώς από το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική, αλλά και για το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό.

Οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου

Ο Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ