ΚΟΣΜΟΣ

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας ξανά στο επίκεντρο εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας ξανά στο επίκεντρο εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων
Jane Barlow/PA via AP

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει διευθετηθεί για μία γενιά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ότι πρόκειται να προωθήσει την διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εάν προχωρήσει το Brexit.

Μιλώντας από την Γλασκώβη, όπου συμμετείχε σε ένα συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια, ο Λίντινγκτον απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Σκωτία η δυνατότητα να διεξάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, απαντώντας έτσι και στους ισχυρισμούς της Στέρτζον ότι η αντίθεση του Ουέστμινστερ σε κάτι τέτοιο «δεν είναι βιώσιμη».

Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα εκχωρήσει στο Εδιμβούργο το νομικό δικαίωμα για δημοψήφισμα πριν το 2021. «Δεν βλέπουμε τον λόγο για κάτι τέτοιο. Αυτό υποτίθεται ότι διευθετήθηκε το 2014 για μία γενιά και θα μείνουμε σε αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πολίτες της Σκωτίας θέλουν να έχουν για μία ακόμη φορά ένα δημοψήφισμα.

Απορρίπτει το Λονδίνο τα σχέδια της Σκωτίας για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Η απάντηση στις νέες αρνήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, ήρθε από ένα άλλο συνέδριο που πραγματοποιεί στο Εδιμβούργο το Συμβούλιο Ανάπτυξης και Βιομηχανίας της Σκωτίας, από όπου ο αντιπρόεδρος της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας, Τζον Σουίνεϊ, υποστήριξε ότι η απόρριψη του Λονδίνου δεν σημαίνει το θέμα έχει κλείσει. «Δεν βλέπω ότι η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σταθερή για να το θέσω με όσο πιο λεπτό τρόπο μπορώ. Νομίζω πρέπει να τρέξει πολύ νερό ακόμη στο αυλάκι για τέτοια ζητήματα, έχουμε πολλές συζητήσεις να κάνουμε με την βρετανική κυβέρνηση και με άλλους γύρω από το θέμα και δεν πιστεύω ότι πρέπει να θεωρείται ως η τελευταία λέξη» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ