ΚΟΣΜΟΣ

Νέο είδος 95 εκατ. χρόνων: Το πιο χαριτωμένο καβουράκι της ιστορίας έχει κάτι από... Χίμαιρα

Νέο είδος 95 εκατ. χρόνων: Το πιο χαριτωμένο καβουράκι της ιστορίας έχει κάτι από... Χίμαιρα

Σαν βγαλμένο από τους φανταστικούς κόσμους της Ντίσνεϊ, αυτό το καβουράκι έζησε πριν από 95 εκατομμύρια χρόνια και το απολίθωμά του ανακαλύφθηκε τώρα σε Κολομβία και Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το νέο είδος με την επιστημονική ονομασία Callichimaera perplexa ως το «πιο αλλόκοτο που έχει ζήσει ποτέ» καθώς αψηφά τα χαρακτηριστικά των καβουριών όπως τα ξέρουμε σήμερα. Έχει λυγισμένες δαγκάνες, μεγάλα μάτια χωρίς κόγχες σαν του καρτούν, στόμα που μοιάζει με… πόδια!

«Αρχίσαμε να παρατηρούμε τα απολιθώματα αυτά και διαπιστώσαμε πως είχαν μάτια σκουληκιού, στόμα γαρίδας και καύκαλο αστακού», σημειώνει ο Javier Luque, παλαιοντολόγος στο Γέιλ που αναφέρει πως με τα ασυνήθιστα πόδια οι επιστήμονες πιστεύουν πως το πλάσμα αυτό ζούσε στο νερό και κολυμπούσε περισσότερο απ’ότι κινείτο στη γη: «Είχαμε μία ιδέα για το πώς είναι ο τυπικός κάβουρας, ωστόσο τα νέα αυτά απολιθώματα αψηφούσαν κάθε κανόνα».

Ακριβώς λόγω των αταίριαστων μερών του σώματός του, το καβουράκι πήρε την επιστημονική του ονομασία από ένα πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας, τη Xίμαιρα.

190425180027 03 chimera crab artistic rendition exlarge 169

Ο Luque ηγήθηκε μίας διεθνούς ομάδας ερευνητών που πρώτοι βρήκαν τα απολιθωμένα μικροσκοπικά καβούρια το 2005 στις κολομβικές Άνδεις. Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι επιστήμονες βρήκαν πάνω από 70 δείγματα του προϊστορικού καβουριού – τόσο ‘μωρά’ καβουράκια όσο και ενήλικα. Κάποια από αυτά ανακαλύφθηκαν στο Γουαϊόμινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ