ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από  τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων
AP Photo/Evan Vucci

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων, η οποία είχε υπογραφεί το 2013 από τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως ουδέποτε επικυρώθηκε από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η ανακοίνωση αυτή θα γίνει σε ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ινδιανάπολη, σε ένα συνέδριο της NRA, του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Η NRA ανέκαθεν διαφωνούσε με τη Συνθήκη αυτή των Ηνωμένων Εθνών.

Η Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων έχει ως στόχο να θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στις αγοραπωλησίες συμβατικών όπλων –μια επιχείρηση που φτάνει σε αξία τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια – και να εμποδίσει όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποκτούν όπλα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Συνθήκη τον Απρίλιο του 2013 και οι ΗΠΑ, η οποία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές παγκοσμίως, ψήφισε υπέρ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της NRA.

Το πανίσχυρο λόμπι ανησυχούσε ότι η Συνθήκη αυτή θα υπονόμευε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, κάτι που η κυβέρνηση Ομπάμα διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί.

Ο Τραμπ θα συνοδεύεται στο ταξίδι του αυτό από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ