ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ θέλει να σχηματίσει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συμμαχίας

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ θέλει να σχηματίσει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συμμαχίας
AP Photo

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, δήλωσε ότι οι μόνοι όροι που θα θέσει για να σχηματιστεί κυβέρνηση συμμαχίας είναι η τήρηση του Συντάγματος της χώρας και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Το μέλλον κέρδισε και το παρελθόν ηττήθηκε», ανέφερε ο Σάντσεθ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες (123 επί συνόλου 350) στην επόμενη ισπανική εθνική αντιπροσωπεία, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί άλλων κομμάτων από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, υποστηρικτές του τον προέτρεψαν να μη συμμαχήσει με τους Πολίτες (Ciudadanos).

Ο Σάντσεθ επέμεινε πως σκοπεύει να σχηματίσει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Οι Πολίτες διεκδικούν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Πολίτες (Ciudadanos) Άλμπερτ Ριβέρα δήλωσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει την ηγεσία της αντιπολίτευσης της χώρας, μετά τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία χθες Κυριακή.

«Θα παρακολουθούμε στενά την κυβέρνηση του (ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο) Σάντσεθ και του Podemos. Είμαστε τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης», είπε ο Ριβέρα απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Μαδρίτη αργά το βράδυ.

Με πάνω από το 99% των ψήφων πλέον καταμετρημένο, το Ciudadanos οδεύει να καταλάβει 57 έδρες από τις 350 της ισπανικής Βουλής, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) 66.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για το παραδοσιακό κόμμα εξουσίας της ισπανικής δεξιάς, που είχε 137 έδρες στην προηγούμενη Βουλή.

Οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 123 έδρες και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos 42, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ