ΚΟΣΜΟΣ

Ναρκοθετεί τα Βαλκάνια ο Μακρόν: Η προσπάθεια της Μέρκελ, το γράμμα του Τσίπρα και ο Τραμπ

Ναρκοθετεί τα Βαλκάνια ο Μακρόν: Η προσπάθεια της Μέρκελ, το γράμμα του Τσίπρα και ο Τραμπ
AP Photo/Michael Sohn

Στις ΗΠΑ επενδύει ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για να τερματιστεί η διαμάχη μεταξύ της χώρας του και της Σερβίας. Σε δηλώσεις του επεσήμανε την αδυναμία των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να λάβουν κοινή θέση στο ζήτημα αυτό.

Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, μια δεκαετία μετά τον αιματηρό πόλεμο. Κέρδισε την αναγνώριση των ΗΠΑ και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών αλλά όχι της Σερβίας και της Ρωσίας ενώ οι σχέσεις με το Βελιγράδι παραμένουν τεταμένες.

«Χωρίς της ΗΠΑ ποτέ δεν θα υπάρξει διάλογος, διαπραγματεύσεις ή κάποια συμφωνία» είπε ο Θάτσι στο Reuters συμπληρώνοντας πως «η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη σε αυτή τη διαδικασία».

Όπως είπε είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του κρατιδίου η Σερβία. «Θα ζητήσουμε σήμερα από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν να πείσουν τον πρόεδρο Βούτσιτς να αναγνωρίσει το Κόσοβο» συμπλήρωσε προσθέτοντας πως αν αυτό δεν συμβεί «τότε η συνάντηση στο Βερολίνο είναι άχρηστη».

Υποστήριξε δε πως η Σερβία τοποθετείται κοντά στη Ρωσία ενώ το Κοσσυφοπέδιο θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν.

Η εκτίμηση του αυτή διαψεύδεται όμως από το γεγονός πως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ανακοίνωση μάλιστα έκανε ο ίδιος ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην τηλεόραση Tv Pink. «Οι πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας, Βιορίκα Νταντσίλα και Μπόικο Μπορίσοφ απέστειλαν κοινή επιστολή, προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, με την οποία ζητούν να επιταχυνθεί η πορεία ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στην επιστολή που απέστειλαν οι τρεις πρωθυπουργοί και η οποία δεν γνωστοποιήθηκε στην κοινή γνώμη, εκφράζεται η πεποίθηση πως θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή με την επίσπευση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας. «Οι φίλοι, Τσίπρας, Νταντσίλα και Μπορίσοφ απέστειλαν επιστολή στην Μέρκελ και τον Μακρόν με την οποία τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή και ζητούν να προχωρήσει γρηγορότερα η ενταξιακή πορεία της Σερβίας. Ιδιαίτερα επισήμαναν την επίσπευση των διαδικασιών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας. Τους ευχαριστώ γι αυτό. Μέχρι τώρα η επιστολή αυτή δεν ήταν γνωστή στην κοινή γνώμη», ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη του στην τηλεοπτικό σταθμό Tv Pink.

Η καγκελάριος μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα δεχθούν απόψε (Δευτέρα 29/4) στο Βερολίνο, τους ηγέτες της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα δισεπίλυτα προβλήματα των Βαλκανίων.

Στο επίκεντρο, το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο -κάτι που πολλοί στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο στην περιοχή.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι κίνδυνοι όταν μιλάμε για μια συμφωνία ανταλλαγής εδαφών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, από τους μακροβιότερους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στο SPIEGEL. «Αυτό θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων».

Εκεί που απέτυχε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Μέρκελ θέλει τώρα να βρει λύση, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι. Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ έχει λίγα να προσφέρει στους Βαλκάνιους συνομιλητές της. Αυτό οφείλεται επίσης στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

«Το μεγαλύτερο κίνητρο για τη Σερβία και τις άλλες βαλκανικές χώρες να επιλύσουν εκκρεμούσες εδαφικές διαφορές είναι η προοπτική πρόωρης ένταξης στην ΕΕ», γράφει το Spiegel.

Η ακροδεξιά τρομάζει τον Μακρόν

Με αυτή την έννοια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, στη Σερβία την επονομαζόμενη ενδεικτική ημερομηνία ένταξης το 2025. Οι Βρυξέλλες προωθούν την ημερομηνία αυτή ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και επίλυση διαφορών. Από το Παρίσι προέκυψαν όμως αιφνιδιαστικά κάποιες αντιρρήσεις - και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της.

Η αρνητική στάση των Γάλλων έχει ενταθεί από τότε. Μόνο με μεγάλη προσπάθεια οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πέρυσι να δώσουν στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία την προοπτική να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες το 2019.

Αλλά τώρα το θέμα καθυστερεί, και πάλι ο Μακρόν βρίσκεται πίσω του. Στην πραγματικότητα, η έκθεση για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έπρεπε να είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο, εξετάζοντας μεταξύ άλλων, το καθεστώς των μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες. Ωστόσο, μετά από αίτημα των Γάλλων, η έκθεση δεν θα δημοσιευθεί μέχρι τις 29 Μαΐου, την πρώτη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο Μακρόν φοβάται ότι θα δώσει «όπλα» στους ακροδεξιούς εθνικιστές αντιπάλους του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αν οι Γάλλοι μαθουν ότι η ΕΕ θελει τώρα να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, όπως με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Η περαιτέρω αναβολή της έκθεσης συνεπάγεται κινδύνους», εκτιμά το Spiegel. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σε όλες τις εκθέσεις της ότι η Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο τελευταίος λόγος για να ξεκινήσει η διαδικασία προσχώρησης της χώρας», προειδοποιεί ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Άσελμπορν. «Θα ήταν ένα σοβαρό λάθος της ΕΕ προς τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και προς ολόκληρη τη Βαλκανική, αν η Βόρεια Μακεδονία απομακρυνθεί τώρα από την ΕΕ». Οπως προειδοποιεί ο Άσελμπορν: «Αυτό θα σήμαινε ότι οι δεξιοί λαϊκιστές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Λεπέν, θα καθορίζουν την ημερήσια διάταξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ