ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Διευθυντής σχολείου στέλνει στο σφαγείο τα γουρούνια που μεγάλωσαν οι μαθητές

Βρετανία: Διευθυντής σχολείου στέλνει στο σφαγείο τα γουρούνια που μεγάλωσαν οι μαθητές
video grab

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε σχολείο της Βρετανίας από την απόφαση του διευθυντή να στείλει στο σφαγείο δύο γουρούνια που μεγάλωσαν οι μαθητές στην μικρή φάρμα που έχουν φτιάξει.

Τα δύο γουρούνια έφτασαν στο σχολείο τον Οκτώβριο ενώ στη φάρμα καλλιεργούνται κηπευτικά ενώ φιλοξενούνται και κότες. Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου υποστηρίζει πως μέσω αυτής της διαδικασίας τα παιδιά μαθαίνουν για την προέλευση των τροφίμων και την ευζωία των ζώων αλλά οι επικριτές του κάνουν λόγο για σκληρότητα και τραυματική εμπειρία.

Τα σχέδια του σχολείου αποκαλύφθηκαν όταν πρώην μαθητής ξεκίνησε συλλογή υπογραφών υποστηρίζοντας πως έτσι τα παιδιά θα μάθουν πως «είναι σωστό να εκμεταλλεύεσαι και να σκοτώνεις τα ζώα με μόνη δικαιολογία την τροφή». Ήδη έχουν μαζευτεί περισσότερες από 2000 υπογραφές.

Υποστηρίζεται ακόμα πως οι γονείς θα μπορούν να αγοράσουν το κρέας των ζώων μετά το σφαγείο. Από το σχολείο απαντούν πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πως θα πουληθεί το κρέας.

Το θέμα έγινε ευρέως γνωστό όταν μια 11χρονη μαθήτρια πήρε θέση υπέρ του διευθυντή αποστέλλοντας σχετική επιστολή σε τοπική εφημερίδα. Σε αυτή αναφέρει πως ο ίδιος ο διευθυντής είναι χορτοφάγος και ότι από την πρώτη στιγμή γονείς και μαθητές γνώριζαν τι θα γίνει. Μάλιστα θύμισε πως το σχολείο έχει βραβευθεί στο παρελθόν για τις πρακτικές του. «Μαθαίνουμε στην πράξη από που προέρχεται το κρέας μας» έγραψε η 11χρονη συμπληρώνοντας πως «γνωρίζουμε πως δεν αντιμετωπίζονται όλα τα ζώα σωστά και αυτό θέλουμε να αλλάξει».

Ο διευθυντής από την πλευρά του εξήγησε πως τα δύο γουρούνια έχουν ήδη ζήσει διπλάσιο χρόνο από ότι συνηθίζεται καθώς στέλνονται στο σφαγείο σε ηλικία μόλις πέντε μηνών και αφότου πρώτα έχουν τραφεί με ειδικά μείγματα αλλά και με ορμόνες για να αποκτήσουν βάρος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου ένα σημαντικό σημείο της εμπειρίας αυτής είναι η επισήμανση πως η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί. Μάλιστα στο σχολείο έχει θεσπιστεί μια μέρα χωρίς προϊόντα κρέατος.

«Δεν θεωρώ ότι κάνουμε τα παιδιά λιγότερο ευαίσθητα αλλά ότι τους μαθαίνουμε πως να είναι πιο ευαίσθητα για την ευζωία των ζώων σε σχέση με τους συνομήλικους τους» εξηγεί.

Ενώ οι μαθητές παροτρύνθηκαν να ταΐζουν και να ασχολούνται με τα δύο ζώα, τους επισημάνθηκε από την αρχή να μην τα αντιμετωπίσουν ποτέ ως κατοικίδια.

«Αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιο» σημειώνει στην επιστολή της η μαθήτρια. «Τα πήραμε για να έχουν μια καλύτερη ζωή όσο αυτή θα διαρκούσε. Κανείς δεν έχει αναστατωθεί επειδή θα φύγουν στο τέλος της χρονιάς» υποστηρίζει.

Δεν είναι λίγοι πάντως και οι γονείς που έχουν πάρει θέση υπέρ του διευθυντή κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικό σχολείο και ένα σωστό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ