ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή η φωτογραφία είναι το «βιβλίο Ιστορίας» του Διαστήματος

Αυτή η φωτογραφία είναι το «βιβλίο Ιστορίας» του Διαστήματος
NASA

Με την πρώτη ματιά μοιάζει σαν μία απλή εικόνα του έναστρου ουρανού. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι κάτι πολύ σημαντικότερο. Πρόκειται για μία αποτύπωση του σκότους που πλημμυρίζει το Διάστημα και το οποίο «διαταράσσεται» μόνο από μικρές κουκίδες φωτός.

Αυτά τα φωτεινά σημεία δεν είναι αστέρια, είναι ολόκληροι γαλαξίες. Η φωτογραφία είναι ένα μωσαϊκό 7.500 φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε διάστημα 16 ετών από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Αυτό που φαίνεται είναι… 265.000 ξεχωριστοί γαλαξίες που χρονολογούνται έως και 500 εκατομμύρια πριν το Big Bang, όταν το σύμπαν ήταν ακόμη σε «βρεφική ηλικία» και η Γη δεν ήταν καν πλανήτης.

«Το Χαμπλ έχει εξετάσει αυτή την περιοχή του ουρανού πολλές φορές και για πολλά χρόνια και τώρα έχουμε συνδυάσει όλες αυτές τις φωτογραφίες σε μία, εξαιρετικής ποιότητας, μεγάλου εύρους φωτογραφία. Είναι σαν να έχουμε το ιστορικό λεύκωμα του πλανήτη σε μία και μόνο φωτογραφία», σημείωσε ο Pieter van Dokkum, καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ και ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην ομάδα που δημιούργησε την εξαιρετική φωτογραφία.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η εικόνα λειτουργεί σαν βιβλίο Ιστορίας. Και παρότι οι γαλαξίες έχουν αποτυπωθεί ως μικρές κουκίδες φωτός, στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα της αληθινής τους φωτεινότητας.

Το μωσαϊκό περιέχει 100 φορές περισσότερους γαλαξίες απ΄ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες έρευνες, ανάγοντάς το έτσι ως το πιο ολοκληρωμένο πορτρέτο του σύμπαντος.

Η εικόνα παρουσιάζει, επίσης, μία γαλαξιακή εξέλιξη, πράγμα που βοηθά στην καλύτερη διερεύνηση του σύμπαντος. Οι γαλαξίες είναι αρχικά μικροί και στη συνέχεια εξελίσσονται σε γίγαντες. Μελετώντας τους, οι αστρονόμοι μπορούν να μάθουν πολλά, ακόμη και για το πώς ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη Γη.

Ο Έντγουιν Χάμπλ, ο επιστήμονας από τον οποίο πήρε το όνομά του το τηλεσκόπιο, είχε περιγράψει κάποτε τους γαλαξίες ως «δείκτες του διαστήματος».

stsci h p1917b q 5198x4801

Πηγή: NASA

This image is a 'history book' of the universe, by Ashley Strickland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ