ΚΟΣΜΟΣ

Έπεσε στον κρατήρα ενεργού ηφαιστείου και επέζησε!

Έπεσε στον κρατήρα ενεργού ηφαιστείου και επέζησε!
Screen grab από βίντεο CNN

Το πάθος του για περιπέτεια παρ’ολίγον να του κοστίσει τη ζωή. 

Ένας τουρίστας, θέλοντας να απολαύσει από πιο κοντά τον κρατήρα του ηφαιστείου Κιλαουέα της Χαβάης, πέρασε το μεταλλικό κιγκλίδωμα, ωστόσο, έχασε την ισορροπία του και, κάνοντας βουτιά από ύψος περίπου 20 μέτρων, κατέληξε στον κρατήρα.

Σύμφωνα με τον Μπεν Χάγες, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου, οι αρχές δέχτηκαν τηλεφώνημα για πτώση άνδρα στην καλντέρα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο άνδρας αποδείχτηκε τυχερός καθώς είχε πάει με γκρουπ στο σημείο, γι’αυτό και η ενημέρωση των αρχών και, στη συνέχεια, η κινητοποίησή τους έγιναν άμεσα.

«Πέρασε ένα μεταλλικό κιγκλίδωμα ώστε να φτάσει πιο κοντά στην άκρη του γκρεμού κι εκεί έχασε την ισορροπία του και έπεσε μέσα», σημείωσε ο Χάγες, προσθέτοντας πως «οι υπεύθυνοι του Πάρκου ξεκίνησαν άμεσα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και περίπου στις 9 το βράδυ τοπική ώρα εντόπισαν και περισυνέλεξαν τον άνδρα. Ήταν σοβαρά τραυματισμένος και βρέθηκε κουρνιασμένος σε μία στενή προεξοχή, είκοσι μέτρα από την κορυφή».

Ο άνδρας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Δεν αποκλείεται να του ασκηθεί δίωξη για το συμβάν.

Ο Χάγες υπερθεμάτισε πως οι επισκέπτες ποτέ δεν πρέπει να αγνοούν τα μέτρα ασφαλείας και τα περνούν τα προστατευτικά ιδίως στην κορυφογραμμή της καλντέρας και δεδομένης της έντονης δραστηριότητας του ηφαιστείου που θεωρείται το πιο επικίνδυνο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το Κιλαουέα έχει «κάποιου είδους» διαρκή «εκρηκτική δραστηριότητα» από τον Ιανουάριο του 1983.

Η πιο πρόσφατη ακολουθία εκρήξεων που ήταν και η πιο καταστροφική των τελευταίων δεκαετιών, ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, με την εκτόξευση λάβας ανάλογης 320.000 πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων και την πρόκληση κύματος ισχυρών σεισμών – εκ των οποίων ένας έφτασε σε μέγεθος τα 6,9 Ρίχτερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ