ΚΟΣΜΟΣ

Τα τούνελ των τζιχαντιστών: Ο τρόπος που γλιτώνουν από τις βόμβες στο Ραμάντι

Τα τούνελ των τζιχαντιστών: Ο τρόπος που γλιτώνουν από τις βόμβες στο Ραμάντι
Video Capture/Universal History Archive/UIG via Getty Images/Ideal Image

Η προσαρμοστικότητα των τζιχαντιστών στις δυσκολίες δοκιμάζεται αυτές τις μέρες στο Ραμάντι του Ιράκ, όπου παρά το γεγονός ότι έχουν εκδιωχθεί από το κέντρο της πόλης μετά από μήνες καθημερινών εκκαθαρίσεων από την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων και της διεθνούς συμμαχίας, το ISIS διατηρεί θύλακες αντίστασης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ηγέτες τοπικών φυλών και παρά την σαφέστατη υποχώρηση που υφίστανται στην πόλη σε σχέση με τις επιδιώξεις τους, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους -και ενώ οι μάχες αλλά και οι βομβαρδισμού συνεχίζονται- εξακολουθούν να κατέχουν το 25% του Ραμάντι.

Στην ερώτηση πως είναι δυνατόν να αποφεύγουν οι τζιχαντιστές τις βόμβες που κατευθυνόμενα εκρήγνυνται σε περιοχές που ακόμα ελέγχουν, η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί... κάτω από το έδαφος.

Ο στρατηγός των ιρακινών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής, Σαμί Καθίμ, αποκάλυψε μιλώντας στο CNN ότι ενώ τα τάγματά του προωθούντο στην πόλη ώστε να την εκκαθαρίσουν πλήρως, οι τζιχαντιστές ακολουθούσαν μια τακτική σύμφωνα με την οποία αποσπούσαν την προσοχή των στρατιωτών του και στη συνέχεια εξαφανίζονταν.

Μάλιστα, η ειδική μονάδα επιχειρήσεων του Καθίμ είχε επιφορτιστεί ειδικά με το έργο της προσπάθειας εξεύρεσης των ανταρτών τζιχαντιστών. "Ανακαλύψαμε ότι έσκυβαν και κρυβόντουσαν μέσα σε τούνελ", είπε.

Σύμφωνα με το CNN.com, τα τούνελ των μαχητών του ISIS δεν είναι ακριβώς "μηχανικά θαύματα" αλλά αποτελούν προτεραιότητα στις πόλεις που κατέχουν. Πρώτα καταλαμβάνεται δηλαδή η περιοχή και εν συνεχεία οι τζιχαντιστές την σκάβουν.

Φαίνεται πως έχουν βάθος περίπου 10 μέτρων και πλάτος 1-2 μέτρων ενώ σύμφωνα με τον Καθίμ έχουν σκαφτεί "ανάμεσα από σπίτια ώστε να μπορούν να περάσουν το δρόμο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα αεροπλάνα που τους βομβαρδίζουν".

Η διαφυγή τους, ωστόσο, εξασφαλίζεται πλήρως όταν τα τούνελ είναι διασυνδεδεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κατεβαίνουν οι μαχητές κάτω και μετά να "σπάνε" σε ξεχωριστά υπό-τούνελ που μπορεί να εκτείνονται ακόμα και σε απόσταση ενός υπόγειου χιλιομέτρου.

Είναι τέτοια η χρήση των τούνελ -τα περισσότερα μάλιστα από τα οποία ρευματοδοτούνται- από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που οι στρατιώτες της μονάδας του Καθίμ έχουν ήδη βρει ανώτατο στέλεχος του ISIS να κρύβεται στο δίκτυο των τούνελ κάτω από τους δρόμους του Ραμάντι.

Αυτοσχέδια καταφύγια αποκρύπτουν τις κινήσεις των μαχητών του ISIS στα σημεία που τα τούνελ φθάνουν στην επιφάνεια της γης.

Όπως εξηγεί ο στρατηγός των δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής του Ιράκ, η εκκαθάριση των τούνελ μπορεί να αποδειχθεί μια αποκαρδιωτικά αργή όσο και εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή των στρατιωτών του διαδικασία. Και αυτό γιατί οι στρατιώτες του πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα πέσουν θύματα επιθέσεων αυτοκτονίας ή ότι δεν θα παγιδευτούν κάτω από το έδαφος.

Ο πρώτος άντρας που θα εισέλθει μέσα σε τούνελ "κρατά τις ζωές όλων των συμπολεμιστών του μαζί του", καταλήγει ο Καθίμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ