ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο «Άραγκορν» του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» με το ακροδεξιό Vox

Έξαλλος ο «Άραγκορν» του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» με το ακροδεξιό Vox
Allstar/New Line Cinema

Ο ηθοποιός Βίγκο Μόρτενσεν καταφέρθηκε εναντίον του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, διότι χρησιμοποίησε σε ένα tweet πολιτικού περιεχομένου που έστειλε, μια φωτογραφία του ήρωα Άραγκορν, ενώ κραδαίνει το ξίφος του, τον οποίο υποδύεται στην ταινία «Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Ανήμερα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών της Ισπανίας, το Vox ανήρτησε μια φωτογραφία του Άραγκορν, που έχει πίσω του την ισπανική σημαία και το έμβλημα του κόμματος, και επιτίθεται εναντίον ενός εχθρικού στρατού που απαρτίζεται από αριστερά κόμματα, φεμινιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ, φιλελεύθερα ΜΜΕ και ισπανικές αυτονομιστικές οργανώσεις.

«Ας ξεκινήσει η μάχη!» #Για την Ισπανία», αναφέρεται στο μήνυμα.

«Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα αδαής για να πιστεύεις ότι το να χρησιμοποιείς τον χαρακτήρα… για να προωθήσεις την εκστρατεία ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος όπως το Vox, θα ήταν καλή ιδέα» έγραψε ο Μόρτενσεν σε μια επιστολή που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Θα γέλαγα με την ανικανότητά τους όμως το Vox κέρδισε 24 έδρες στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι αστείο» τονίζει στη επιστολή που έστειλε από το Λος Άντζελες, ο 60χρονος Δανοαμερικανός ηθοποιός, ο οποίος μιλάει άπταιστα ισπανικά και διατηρεί σπίτι στη Μαδρίτη.

Στις γενικές εκλογές της 28ης Απριλίου, το Vox αναδείχθηκε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εξασφάλισε σημαντική παρουσία στο ισπανικό κοινοβούλιο από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Η εταιρεία Warner Bros Spain, που έχει τα δικαιώματα διανομής, επίσης αντέδρασε, επισημαίνοντας ότι δεν έδωσε άδεια για τη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας της στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε κόμματος.

Ο Βίγκο Μόρτενσεν λέει ότι το μήνυμα του Vox είναι παράλογο, καθώς στα βιβλία ο Άραγκορν είναι ένας «πολύγλωσσος πολιτικός άνδρας, που υπερασπίζεται τη γνώση και την ενσωμάτωση των ποικίλων φυλών, παραδόσεων και γλωσσών στη Μέση Γη» και δεν θα πρέπει να σχετίζεται με την ακροδεξιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ