ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Μέτρα αντίδρασης από τη Λευκωσία, εμπρηστική ρητορική από την Άγκυρα

Κυπριακή ΑΟΖ: Μέτρα αντίδρασης από τη Λευκωσία, εμπρηστική ρητορική από την Άγκυρα
Εικόνα αρχείου από το πλήρωμα του «Πορθητή» (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Την ώρα που η Λευκωσία «ξεδιπλώνει» τα μέτρα αντίδρασης για την παρουσία του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και οι επιδιώξεις της Άγκυρας μεταφέρονται την Πέμπτη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους ανακοινώνοντας ότι και δεύτερο γεωτρύπανο θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου επικαλούμενη πληροφορίες του ΚΥΠΕ, είπε πως έχει τελειώσει η περίοδος των σεισμικών ερευνών ενώ παράλληλα χαρακτήρισε μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του «Πορθητή».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν, ο Τσαβούσογλου διεμήνυσε δε, πως η Τουρκία δεν τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

«Εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά

Μάλιστα, σχολιάζοντας τα διαβήματα της Κύπρου εναντίον της Τουρκιάς για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για «διαμοιρασμό των αποθεμάτων της Κύπρου μεταξύ των δύο λαών».

Πρόσθεσε δε πως «για την Τουρκία και τον τουρκοκυπριακό λαό, δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου ή που υπέγραψε με άλλες χώρες».

aoz 1


Πηγή: Associated Press

«Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να λύσουν αυτό το πρόβλημα» ανέφερε, και συνέχισε:

«Καθήκον μας ως εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της “τδβκ” και του τουρκοκυπριακού λαού. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Επομένως και σε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο θα είμαστε αποφασιστικοί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το επόμενο διάστημα».

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως θα αναπτύξει στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας.

«Στόχος μου είναι να αναπτύξω στους 27 ηγέτες των κρατών μελών την όλη κατάσταση, παραβίασης δηλαδή του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Πέραν τούτου θα έχουμε να πούμε περισσότερα την Πέμπτη», πρόσθεσε.

Όπως γράφει το offsite.com.cy, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα κυρώσεις για την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα προτείνουν με κοινό μέτωπο τον άμεσο συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση για λήψη μέτρων.

Επίσκεψη Αποστολάκη στην Κύπρο

Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη και αντάλλαξαν απόψεις για την έκρυθμη κατάσταση που προκαλεί η Τουρκία.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο twitter αναφέρεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε σήμερα τον κ. Αποστολάκη και πως έγινε «ανταλλαγή απόψεων για την έκρυθμη κατάσταση που προκαλεί η Τουρκία και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως γράφει το ΚΥΠΕ. πως ο κ. Αποστολάκης αναμένεται να συμμετάσχει αργότερα σήμερα στις εργασίες του 5ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι χτες, μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας ενώ έχουν αντιδράσει οι ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτος, Γαλλία και Ισραήλ.

«Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την κυπριακή δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονιάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Τόνισε, τέλος, ότι η χώρα θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ