ΚΟΣΜΟΣ

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατέλαβε πλοίο της Βόρειας Κορέας

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατέλαβε πλοίο της Βόρειας Κορέας
AP Photo/ U.S. Justice Dept.

Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στην εκρηκτική σχέση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, καθώς το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέλαβε πλοίο της ασιατικής χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το πλοίο μετέφερε άνθρακα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Κορέα.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι το πλοίο «Wise Honest», χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή άνθρακα, η οποία έχει κριθεί παράνομη τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τον ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια πίεσης προς την Πιονγιάνγκ, προκειμένου να περιορίσει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο για παραβιάσεις διεθνών κυρώσεων», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Απριλίου 2018, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, το πλοίο χρησιμοποιήθηκε από την Korea Songi Shipping Comany για την εξαγωγή τόνων άνθρακα σε ξένους αγοραστές.

Κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα ανέφεραν ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας, στο πλαίσιο μιας τακτικής αμυντικής στρατιωτικής άσκησης.

Ήταν η πρώτη τέτοια ενέργεια της ασιατικής χώρας τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, εν μέσω των συζητήσεων μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον, αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ