Ένας άνδρας εθισμένος στα ναρκωτικά υπεβλήθη σε πρωτοποριακή επέμβαση τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος στον εγκέφαλό του, το οποίο θα τον βοηθήσει να σταματήσει τη χρήση των ουσιών.

Η επέμβαση έγινε σε νοσοκομείο της Σανγκάης στην Κίνα και είναι η πρώτη φορά που γίνεται κλινική δοκιμή της μεθόδου που στοχεύει στο να βοηθήσει τους χρήστες μέσω «βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης». 

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει η Sun, τοποθέτησαν σε ειδικό σημείο του εγκεφάλου μία συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη και προκαλεί ηλεκτρικές διεγέρσεις σε επιθυμητά μέρη του.

Ο Yan, ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή, αλλά ακόμη πειραματική επέμβαση, είπε πως η χειρότερη στιγμή είναι αυτή που σου τρυπούν το κρανίο.

Ο εθισμός του στα ναρκωτικά κόστισε στην οικογένειά του μία ολόκληρη περιουσία, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν πως με αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο θα βοηθήσουν τόσο αυτόν όσο και πολλούς άλλους να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους.

Έχουν περάσει έξι μήνες από την επέμβαση και ο Yan δηλώνει πως δεν έχει πάρει καθόλου ναρκωτικά.

Χαρακτηρίζει μαγικά τα ηλεκτρόνια που έχει στο κεφάλι του και τονίζει: «Ελέγχει τη χαρά, τη λύπη, το πένθος και την ευχαρίστηση».

Πρωτοποριακή μέθοδος

Η μέθοδος της βαθιάς διέγερσης του εγκεφάλου είναι μία θεραπεία που χρησιμοποιείται εδώ και μεγάλο διάστημα σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα, πλέον όμως ρίχνεται δυναμικά και στον πόλεμο κατά των οπιοειδών.

Ο Yan τόνισε πως οι γιατροί του είπαν πως το χειρουργείο δεν ήταν καθόλου επικίνδυνο.

«Αλλά, αγχώθηκα και πάλι», σημείωσε. «Είναι η πρώτη φορά που υποβλήθηκα σε χειρουργείο».

Παρότι ο γιατρός του τον διαβεβαίωσε για την ασφάλειά του, υπάρχουν κίνδυνοι για τον ασθενή, όπως το να πεθάνει από εσωτερική αιμορραγία, να πάθει κρίσεις επιληψίας, κάποια μόλυνση κ.α.  

Διαβάστε επίσης