ΚΟΣΜΟΣ

«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυραύλους Patriot

«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυραύλους Patriot
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Cedar Attanasio

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ενέκρινε την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, σε απάντηση για την αυξανόμενη απειλή του Ιράν στην περιοχή, όπως τη θεωρεί η Ουάσινγκτον.

Η έγκριση αυτή δόθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στείλει στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή τόνισε πως οι πληροφορίες των αμερικάνικων μυστικών πληροφορίων για διαφαινόμενη απειλή από το Ιράν, δεν θα τον εμποδίσει από την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου στα Στενά του Ορμούζ.

Μιλώντας στο Reuters, ο Αντιναύαρχος Τζιμ Μαλόι, επικεφαλής του πέμπτου αμερικάνικου στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν, δεν ξεκαθάρισε αν αυτό σημαίνει πως θα διατάξει τη δύναμη κρούσης του USS Abraham Lincoln να πλεύσει προς αυτό το στενό στρατηγικής σημασίας, από το οποίο περνάει το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Το Lincoln και η ομάδα των σκαφών συνοδείας του πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τελεί υπό τις διαταγές του Μαλόι.

«Αν χρειάζεται να το φέρω στο στενό θα το κάνω», είπε ο Μαλόι τηλεφωνικά στο πρακτορείο.

«Δεν έχω περιορισμούς ούτε αμφισβητήσεις αν θέλω να το στείλω οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή».

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό που οι ΗΠΑ έστειλαν στο Κατάρ βομβαρδιστικά τύπου B-52H για να αντιμετωπίσουν την απειλή του Ιράν, χωρίς να διευκρινίζουν για το τι ακριβώς πρόκειται.

Σύμφωνα με το Assosiated Press, τα βομβαρδιστικά έχουν φτάσει σε βάση του Κατάρ, όπως γνωστοποίησε η αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία.

AP 19130129641145 copy copy

Senior Airman Keifer Bowes, U.S. Air Force via AP

Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη στιγμή της έλευσης των B-52H στην αεροπορική βάση Al Udeid το βράδυ της Πέμπτης.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ορισμένα ακόμη βομβαρδιστικά – δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός – μετέβησαν σε μία βάση «στην νοτιοδυτική Ασία», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία. Στο παρελθόν, οι αμερικάνικες δυνάμεις αναφέρονταν συχνά στις βάσεις Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Al Udeid ως «νοτιοδυτική Ασία».

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει καμία διευκρίνιση σχετικά με τις λεπτομέρειες της «απειλής», όπως χαρακτηρίζεται, από το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ