ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Σταθερότητα σε Κύπρο και Aνατολική Μεσόγειο μόνο αν προστατευτούν τα συμφέροντά μας

Ερντογάν: Σταθερότητα σε Κύπρο και Aνατολική Μεσόγειο μόνο αν προστατευτούν τα συμφέροντά μας
AP

Προειδοποίηση πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει ανυπεράσπιστα τα όποια συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Σημειώνεται, δε, ότι πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στοχεύοντας στα νοτιοδυτικά, περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου.

Σημειώνεται πάντως πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Κύπρο από το Βουκουρέστι.

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, μετά και τα άσχημα μαντάτα από ΗΠΑ... μεριά, μετά και τα άσχημα μαντάτα από ΗΠΑ... μεριά, τονίζοντας πως «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλα μέλη να μας αδικούν. Δεν μπορείτε να είσαι μέλος του NATO, στρατηγικός εταίρος και να έχει κυρώσεις. Αυτό δεν είναι κατανοητό».

Αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η ένταξή μας στην ΕΕ αποτελεί εξ αρχής στρατηγική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά η ΕΕ προσπαθεί να μας ξεγελάσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ