ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται ο πρώην επικεφαλής της Interpol

Κίνα: Για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται ο πρώην επικεφαλής της Interpol
AP

Κινέζοι εισαγγελείς απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες εναντίον του πρώην επικεφαλής της Interpol Μενγκ Χονγκουέι για κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία.

Η Interpol ανακοίνωσε τον προηγούμενο Οκτώβριο ότι ο Μενγκ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου μερικές ημέρες αφού η σύζυγός του δήλωσε την εξαφάνισή του έπειτα από ένα ταξίδι στη γενέτειρά του Κίνα.

Τον Μάρτιο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επεσήμανε ότι, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Μενγκ ξόδεψε «μεγάλα» ποσά κρατικών πόρων, καταχράστηκε την εξουσία του και αρνήθηκε να τηρήσει τις αποφάσεις του κόμματος.

Η σύζυγός του έχει απορρίψει τις κατηγορίες και τονίζει ότι η σύλληψή του είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Σε σύντομη ανακοίνωσή τους Κινέζοι εισαγγελείς αναφέρουν ότι κατέθεσαν το κατηγορητήριο εναντίον του Μενγκ σε δικαστήριο της πόλης Τιανζίν, στη βόρεια Κίνα, κοντά στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, εναντίον του Μενγκ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και επικεφαλής της ακτοφυλακής της Κίνας και δωροληψία.

Οι εισαγγελείς εξήγησαν ότι ενημέρωσαν τον Μενγκ για τα δικαιώματά του και άκουσαν την άποψη των δικηγόρων του.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι είναι οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής της Interpol.

Ο Μενγκ έγινε πρόεδρος της Interpol στο τέλος του 2016 καθώς η Κίνα ενέτεινε τις προσπάθειές της να κερδίσει περισσότερες ηγετικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο διορισμός του είχε προκαλέσει τότε την ανησυχία οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι το Πεκίνο ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τη θέση του για να διώξει αντιφρονούντες στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ