ΚΟΣΜΟΣ

Ρίχνει τον Μπιλ Κλίντον στη "μάχη" για την προεδρία η Χίλαρι

Ρίχνει τον Μπιλ Κλίντον στη "μάχη" για την προεδρία η Χίλαρι
Darren McCollester/Getty Images/Ideal Image

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση του στην καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στην Αμερική έκανε τη Δευτέρα στο Νιού Χάμπσαϊρ ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σε μια κίνηση με εξέχουσα σημασία και η οποία δεν θεωρείται επουδενί τυχαία για το χρονικό της σημείο.

Στην ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων στο Νάσουα του Νιού Χαμπσάιρ ο Μπιλ Κλίντον άνοιξε την καρδιά του στάζοντας αγάπη και ευγνωμοσύνη για τη σύζυγό του ενώ περιγράφοντας πώς ερωτεύτηκαν για πρώτη φορά πριν από 45 χρόνια, όταν σπούδαζαν και πως εκείνη την εποχή θεωρούσε ότι η Χίλαρι ήταν «ο πιο απίστευτος άνθρωπος», μια ευφυής νέα γυναίκα που επέλεξε να σπεύσει στο πλευρό των φτωχών και των παιδιών, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει οποιαδήποτε καριέρα.

Τόνισε ότι είναι «η πλέον κατάλληλη» για να κυβερνήσει την χώρα σε μια «περίοδο αβεβαιότητας», ενώ ήρεμος και συγκρατημένος, δεν αναφέρθηκε στον Τραμπ στην ομιλία του που διήρκησε μισή ώρα, προειδοποιώντας εναντίον ενός «πισωγυρίσματος» εάν η χώρα εκλέξει έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Πηγή: Darren McCollester/Getty Images/Ideal Image

Ερωτηθείς ωστόσο από τον Στέφεν Κολμπερτ του CBS σε νυχτερινή εκπομπή για τους λόγους για τους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνει τόσο καλά είπε ότι ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας από τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών λέγοντας ότι μπορεί να λέει πράγματα που υπερκαλύπτουν τις ιδεολογικές διαφορές με όχημα την διαβεβαίωση ότι η διοικητική του εμπειρία του δίνει τη δυνατότητα να "φτιάξει τα πράγματα".

Μιλώντας ωστόσο στο CNN και την Έριν Μπέρνετ ο Μπιλ Κλίντον είχε από τον Σεπτέμβριο του 2015 σπεύσει να υπογραμμίσει ότι μετράει η δυνατότητα κάποιου υποψηφίου να ξεχωρίζει αλλά σε κάποιο χρονικό σημείο "θα πρέπει να πεις τι θα κάνεις" και δεν "μπορείς να λες όλη την ώρα πως ο, τι έκαναν όλοι οι άλλοι ήταν λάθος".

"Πιστεύω ότι η αυθεντικότητα δημιουργείται με το να κάνεις την καμπάνια σου να φαίνεται όσο γίνεται περισσότερο με reality show", είπε συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να μπορεί κάποιος γίνει πρόεδρος μόνο προσβάλλοντας.

Πολύ "βαρύ" το... χαρτί Μπιλ για τους Δημοκρατικούς

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ την οκταετία 1993-2001 αποτελεί κορυφαία προσωπικότητα στις τάξεις των Δημοκρατικών, ένας πολιτικός που εκτιμάται ότι έβαλε τη χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και μείωσε το δημόσιο χρέος της κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Πολλοί λίγοι πολιτικοί έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να μιλήσουν βαθιά στο δημόσιο αίσθημα όσο ο Κλίντον στην οκταετία της θητείας του.

Η δυνατότητά του να κινητοποιεί ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα -κάτι διόλου εύκολο στις ΗΠΑ ακόμα και τις περασμένες δεκαετίες- αναλύοντας πολύπλοκα ζητήματα με τρόπο ερμηνευτικά απορροφητικό για τον μέσο εργαζόμενο είναι μνημειώδης.

Η δε ομιλία του στο Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο του 2012 στη Σάρλοτ ήταν τόσο αποτελεσματικά διαπεραστική που για πολλούς πολιτικούς αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος του Μπαράκ Ομπάμα που "αγκωμαχούσε" να εδραιώσει το προβάδισμά του έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ στις δημοσκοπήσεις και που εν τέλει του έδωσε πιθανότατα μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Σε λίγες εβδομάδες θα διεξαχθεί η πρώτη προκριματική σύγκρουση με τον Μπέρνι Σάντερς στην Αϊόβα και το Νιού Χαμπσάιρ, το μυαλό όμως των επιτελών της Χίλαρι Κλίντον διαπερνά την εκλογική μάχη που θα δοθεί στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Οι αναλυτές που παρατηρούν πολύ στενά την εξέλιξη στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο που θα κριθεί το Νοέμβριο του 2016 αντιλαμβάνονται ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσουν οι αναποφάσιστοι να "γέρνουν" προς την πλευρά είτε της Χίλαρι είτε του Ντόναλντ Τραμπ που προεξοφλείται ήδη ότι θα διεκδικήσουν τον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαία η επιλογή της συζύγου του να τον "ενεργοποιήσει" σε αυτό το στάδιο της εσωκομματικής διαδικασίας καθώς εκτιμάται ότι δεν θα επαναληφθεί το σενάριο του 2008 όταν η ενόχλησή του για την "αιμορραγούσα" υποψηφιότητα της Χίλαρι τον οδήγησε σε πολλαπλές αναίτιες επιθέσεις που στόχευαν στην έλλειψη εμπειρίας του Μπαράκ Ομπάμα, σχόλια όμως τα οποία έχτισαν εύκολες "γέφυρες" ανταπαντήσεων από το επιτελείο του Ομπάμα προς το πρόσωπο πλέον της ίδιας της Χίλαρι συμβάλλοντας καθοριστικά στην αίσθηση ότι η καμπάνια της λειτουργούσε υπό καθεστώς πανικού.

H επίθεση Τραμπ σε Χίλαρι μέσω του "γυναικά" Μπιλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβλέποντας ότι ο Μπιλ Κλίντον επιχειρεί να γίνει παράγοντας - Χ στην κούρσα του Λευκού Οίκου με ευεργετικό όμως τρόπο για τη σύζυγό του, έσπευσε να βάλλει εναντίον του λέγοντας ότι κακομεταχειρίστηκε το γυναικείο φύλο, απαντώντας έτσι στην κατηγορία που του απηύθυνε λίγες μέρες πριν η Χίλαρι περί προσβλητικής του ρητορικής απέναντι σε γυναίκες ως απόρροια του δικού σχολιασμού ότι εκείνη είχε ηττηθεί το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας όμως λέξη που παρέπεμπε σε επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά.

Οι Ρεπουμπλικανοί στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι πράξεις του Μπιλ Κλίντον με το αντίθετο φύλο κατά το παρελθόν και η αναπόδραστη επιλογή της γυναίκας του να τις στηρίξει θα μπορούσαν να πλήξουν την υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, η στρατηγική του Τραμπ καθόλη τη διάρκεια της μέχρι στιγμής εκστρατείας του στο πλαίσιο "μιας καλύτερης Αμερικής" είναι η προσπάθεια να διχαστούν οι ψηφοφόροι με τόνωση των συντηρητικών αντανακλαστικών τους και να εκτραπεί η συζήτηση μακριά από τα αληθινά προβλήματα και τους πραγματικούς τρόπους με τους οποίους θα αναπτυχθεί η οικονομία υπό την προεδρία του ή θα περιοριστεί η δράση των τρομοκρατών.

Πηγή: Spencer Platt/Getty Images/Ideal Image

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις κατά καιρούς επιθέσεις που έχει δεχθεί η Χίλαρι για τα πεπραγμένα του συζύγου της μακριά από την πολιτική δεν έχει πηγεί ιδιαιτέρως, ούτε κατά την προσπάθειά της να εκλεγεί στη Γερουσία ούτε στη γενικότερη πολιτική της διαδρομή. Επί της ουσίας, ούτε καν ο ίδιος ο Κλίντον δεν επλήγη από τις πράξεις του στο "σκάνδαλο Λεβίνσκι" για τις οποίες κατηγορήθηκε το 1998.

Και μπορεί η χρήση του όρου "σεξισμός" από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ για να σκιαγραφήσει αρνητικά το προφίλ των σεξουαλικών δράσεων του πρώην προέδρου και συνακολούθως των επιλογών της πιθανής ανθυποψηφίας του για την προεδρία των ΗΠΑ να εκτιμάται ότι δεν είναι η πλέον πιστή με την πραγματικότητα, όμως η παρουσία του στην καμπάνια της Χίλαρι δεν μπορεί παρά να παράγει πολιτική συζήτηση τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως, δεδομένης της ρευστότητας των δημοσκοπικών τάσεων.

Είναι άλλωστε νωπές ακόμα οι μνήμες από την εκλογική μάχη του 2000, όταν ο Τζορτζ Μπους κέρδισε την προεδρία από τον αντιπρόεδρο τότε Αλ Γκορ -έστω και για μερικές χιλιάδες ψήφους στην ιστορική επανακαταμέτρηση της Φλόριντα- για λόγους που δεν άπτονται της απόδοσης της απερχόμενης κυβέρνησης αλλά του γεγονότος πιθανότατα ότι κυριάρχησε η εντύπωση ότι ο Μπικ Κλίντον δεν είχε επιδείξει την απαιτούμενη πυγμή και δεν επικοινώνησε όσο θα έπρεπε τα πεπραγμένα του, όντας οικογενειακά αφοσιωμένος στην προσπάθεια διάσωσης του γάμου του.

Και όπως ο Τζεμπ Μπους ρωτήθηκε για το προεδρικό παρελθόν του αδελφού του στα ρεπουμπλικανικά debates, έτσι μπορεί άνετα να εξαχθεί ως βεβαιότητα ότι και η Χίλαρι θα ερωτηθεί για τις σεξουαλικές ατασθαλίες του Μπιλ Κλίντον στο Οβάλ Γραφείο.

Η ευκαμψία των απαντήσεών της σε αυτό θα συμβάλλουν στην τελική έκβαση της μάχης για τον Λευκό Οίκο εφόσον αυτή έχει θετική κατάληξη για την πρώην υπουργό των Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ