ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019: «Καταποντίζεται» η Μέι - Το σχέδιο μάχης του Κόμματος του Brexit που «καλπάζει»

Ευρωεκλογές 2019: «Καταποντίζεται» η Μέι - Το σχέδιο μάχης του Κόμματος του Brexit που «καλπάζει»

Οι Τόρις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καταποντίστηκαν στην πέμπτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στη Βρετανία στις 23 Μαϊου, ενώ το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στην πρώτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times.

Το Κόμμα του Brexit βρίσκεται πρώτο με 34% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Τόρις με μόλις 10%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι Εργατικοί έχουν πέσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 16% ενώ δύο κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ - οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι - βρίσκονται στο 15% και 11% αντίστοιχα.

Η πτώση της δημοτικότητας του Συντηρητικού Κόμματος αυξάνει την πίεση προς την πρωθυπουργό να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της.

Υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών θέλουν να ανακοινώσει η Μέι τα σχέδια για την αποχώρησή της αυτή την εβδομάδα.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το οποίο το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου και το 48% υπέρ της παραμονής, ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Βρετανών πολιτικών για το πότε, πώς ή ακόμη και αν θα γίνει η έξοδος.

"Υπάρχει μια τεράστια διάθεση για το Κόμμα του Brexit αυτή τη στιγμή γιατί οι πολίτες θέλουν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα. Μας πρόδωσαν, όχι μόνο οι Συντηρητικοί. Και οι Εργατικοί έκαναν το ίδιο πράγμα", δήλωσε ο Φάρατζ.

Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου παρότι η Μέι δεν κατάφερε να εγκριθεί η συμφωνία της από τη βουλή και έτσι στράφηκε προς το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο σοσιαλιστής Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή του.

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιθανή ομοφωνία για το Brexit, ο υπουργός Κοινοτήτων Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC: "Θεωρώ ότι αυτές οι συνομιλίες είναι πολύ σοβαρές, ναι, δεν θα είχαμε αφιερώσει τόσο χρόνο και προσπάθεια για αυτό. Ήταν εποικοδομητικές. Θέλω πολύ να τις δω να ολοκληρώνονται θετικά επειδή στο τέλος θα χρειαστεί να υπάρξει ψηφοφορία στη βουλή για να δούμε τι αφήνουμε".

Η νέα προθεσμία για την έξοδο από την ΕΕ είναι η 31η Οκτωβρίου παρότι πολλοί υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πιθανόν να καταρρεύσει.

"Αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο, υπνοβατώντας, να παραμείνουμε στην ΕΕ", έγραψε στην εφημερίδα Sun ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, προσθέτοντας:

"Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι θα ήταν ασυγχώρητο για την κυβέρνηση να μην εκμεταλλευθεί τους επόμενους μήνες για να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τον πραγματικό κίνδυνο να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία".

Aργότερα, δε, επανήλθε μέσω Twitter σημειώνοντας ότι αν η επιλογή ήταν έξοδος χωρίς συμφωνία ή παραμονή στην ΕΕ θα ψήφιζε το πρώτο.

Το σχέδιο μάχης του κόμματος του Brexit

Αποδεκατισμός των Τόρις στις ευρωεκλογές και, στη συνέχεια, είσοδος στο Γουέστμινστερ: αυτό είναι το σχέδιο μάχης του ευρωφοβικού λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, το νεοπαγές κόμμα του οποίου, το Κόμμα του Brexit, καλπάζει στις δημοσκοπήσεις.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στις βρετανικές εφημερίδες φέρουν το κόμμα του Φάρατζ στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν σε δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δημοσκόπηση Opinium για την εφημερίδα The Observer φέρνει το κόμμα του Φάρατζ επικεφαλής με το 34% των ψήφων, πολύ μπροστά από το Εργατικό Κόμμα (21%), και τους Τόρις (11%). Δεύτερη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την ComRes για την Sunday Telegraph, βλέπει το Κόμμα του Brexit να εξασφαλίζει το 27% των ψήφων, μπροστά από το Εργατικό Κόμμα (25%) και τους Τόρις (13%).

Ακόμα πιο ανησυχητικό για τους κυβερνώντες Τόρις, το κόμμα του Φάρατζ ξεπέρασε για πρώτη φορά το Συντηρητικό Κόμμα σε δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ComRes, το κόμμα του Φάρατζ θα εξασφάλιζε την δεύτερη θέση σε αριθμό εδρών, μετά το Εργατικό Κόμμα. Το σενάριο είναι εφιαλτικό για τους Τόρις, που προέρχονται από την πρόσφατη συντριπτική τους ήττα στις τοπικές εκλογές.

Έχοντας περιέλθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας της διαχείρισης του Brexit, οι συντηρητικοί δεν τόλμησαν να κάνουν επισήμως εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, προτιμώντας να κρατήσουν χαμηλό προφίλ. Η καμπάνια για τις ευρωεκλογές είναι «δύσκολη» και οι ψηφοφόροι είναι «οργισμένοι», εξήγησε στο AFP ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος Ασλεϊ Φοξ.

Όσο για το Εργατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, υφίσταται τις επιπτώσεις από τους δισταγμούς του Τζέρεμι Κόρμπιν για το Brexit. Το Εργατικό Κόμμα, μοιρασμένο ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και ευρωσκεπτικιστές, κινδυνεύει να δει αυτούς του τελευταίους να στρέφονται μαζικά προς το κόμμα του Φάρατζ, μήπως και δουν τον όνειρό τους, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να γίνεται πραγματικότητα, περισσότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες

Στο κλίμα της γενικευμένης δυσαρέσκειας, το Κόμμα του Brexit τραβά τις ψήφους των ευρωσκεπτικιστών, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές «υποσχέσεις» που αθετήθηκαν. Σε περίπτωση νίκης στις ευρωεκλογές, ο Νάιτζελ Φάρατζ, 55 ετών, λογαριάζει να απαιτήσει την ένταξη των ευρωβουλευτών του στην διαπραγματευτική ομάδα για το Brexit, δήλωσε στο BBC.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ ελπίζει να γνωρίσει την επιτυχία που είχαν ορισμένα από τα λαϊκιστικά κινήματα από τα οποία εμπνέεται.

Όπως εμπιστεύθηκε στην εφημερίδα The Telegraph, ενθουσιάστηκε από την επιτυχία του Κινήματος των 5 Αστέρων στην Ιταλία και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως και εκείνος, ο Φάρατζ επιτίθεται στα μέσα ενημέρωσης, στα οποία προσάπτει άδικη κάλυψη. Οταν ερωτήθηκε από το BBC σχετικά με τις προηγούμενες δηλώσεις του για την μετανάστευση ή την κλιματική αλλαγή, χαρακτήρισε «γελοία» την συνέντευξη και κατηγόρησε το τηλεοπτικό δίκτυο ότι έχει χάσει την επαφή του με το κοινό.
«Το BBC είναι τώρα ο εχθρός», δήλωσε στην συνέχεια ο Νάιτζελ Φάρατζ στην ιστοσελίδα PoliticsHome.

Παραδεχόμενος ότι είναι «δελεαστικό» για τους ψηφοφόρους να στραφούν προς το κόμμα του Φάρατζ, ο Άσλεϊ Φοξ προειδοποίησε ότι «αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».

«Γνωρίζουμε τι κάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Νάιτζελ Φάρατζ: δεν δουλεύει...δεν υπερασπίζεται τα βρετανικά συμφέροντα. Αυτό που κάνει είναι προκλητικές ομιλίες στις οποίες καθυβρίζει τους ευρωπαίους φίλους μας και θεωρεί ότι αυτό είναι διασκεδαστικό».

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γκι Φερχόφστατ κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την παράδοση απουσίας του Φάρατζ από τις εργασίες, λέγοντας ότι «προτιμά να πηγαίνει στην παμπ αντί να υπερασπίζεται τα βρετανικά συμφέροντα στην Ευρώπη».

Εάν ο Φάρατζ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων περιμένουν να δουν το κόμμα του να εξαφανίζεται από το βρετανικό πολιτικό τοπίο κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση YouGov που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το Κόμμα του Brexit «δεν θα είναι πλέον στοιχείο της βρετανικής πολιτικής σκηνής εντός δέκα ετών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ