ΚΟΣΜΟΣ

Διάβημα Αναστασιάδη στη Μέι για τη βρετανική αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ

Διάβημα Αναστασιάδη στη Μέι για τη βρετανική αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ
AP Photo/Yves Logghe

Ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να του επιδοθεί το διάβημα προς την κυβέρνηση της χώρας του, αναφορικά με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να αποστείλει επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις διευκρινίσεις του υπουργείου Εξωτερικών της επί του θέματος Ντάνκαν.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις κυπριακές αντιδράσεις, δεν ανακατασκεύασε, αλλά, αντίθετα, επανέλαβε τις δηλώσεις του Ντάνκαν. Συγκεκριμένα ανέφερε: «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε χαρακτηρίει απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό και προανήγγειλε τις κινήσεις του.

«Η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει την είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ.

«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ