ΚΟΣΜΟΣ

Ταινία για το μακελειό στο Κράιστσερτς ετοιμάζει ο Αιγύπτιος παραγωγός Μοέζ Μασούντ

Ταινία για το μακελειό στο Κράιστσερτς ετοιμάζει ο Αιγύπτιος παραγωγός Μοέζ Μασούντ
wikipedia

Ταινία με θέμα τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με τους 51 νεκρούς, ετοιμάζει ο Αιγύπτιος παραγωγός Μοέζ Μασούντ, δύο μόλις μήνες μετά το μακελειό.

Την ταινία με τον τίτλο “Hello Brother”ανακοίνωσε ο Μασούντ ο παραγωγός από το Φεστιβάλ των Καννών. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο περιοδικό Variety, θα πραγματεύεται τη ζωή μιας οικογένειας προσφύγων από το Αφγανιστάν, που μετακομίζει στη Νέα Ζηλανδία για να γλιτώσει από τον πόλεμο στην πατρίδα τους και βιώνει τη φρίκη του μακελειού στο Κράιστσερτς.

Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από τα τελευταία λόγια ενός ηλικιωμένου μουσουλμάνου, τα οποία απηύθυνε στον μακελάρη στην είσοδο του τεμένους Αλ Νουρ, την ώρα που του άνοιγε την πόρτα, προτού ο τελευταίος ανοίξει πυρ και σκορπίσει το θάνατο.

«Στο Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας ενός φρικαλέου εγκλήματος εναντίον της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Μασούντ.

«Η ιστορία που το “Hello Brother” θα περιγράψει στο κοινό, είναι απλά ένα βήμα στην επουλωτική διαδικασία, έτσι ώστε όλοι να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και τη ρίζα που δημιουργεί το μίσος, τον ρατσισμό και την τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ήδη, μέλη της ομάδας του επισκέφτηκαν πρόσφατα τη Νέα Ζηλανδία, όπου συναντήθηκαν με επιζώντες και συγγενείς θυμάτων.

Την αντίθεσή της για την ταινία εξέφρασε μια ομάδα μουσουλμάνων στο Κράιστσερτς, λέγοντας πως τώρα δεν είναι η «σωστή στιγμή» και εκφράζοντας την ανησυχία της «για την αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα της κοινότητάς της».

Εκτός από παραγωγός ταινιών, ο Μασούντ είναι επίσης συγγραφέας και ακτιβιστής, ενώ βρίσκεται στην 31η θέση στη λίστα των 500 μουσουλμάνων με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Το 2016 η ταινία του Clash σε σκηνοθεσία Μοχάμεντ Ντιαμπ είχε ανοίξει το παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ Καννών «Ένα κάποιο βλέμμα» (Un Certain Regard). Η ταινία περιγράφει τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία στην Αίγυπτο το 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ