ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ βάζουν τέλος από σήμερα στην προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας

Οι ΗΠΑ βάζουν τέλος από σήμερα στην προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας
AP Photo/Andrew Harnik

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τερματίσουν από σήμερα 17 Μαΐου την προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας για την εισαγωγή στη χώρα ορισμένων προϊόντων χωρίς δασμούς.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει την προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας εντός των ορίων του προγράμματος που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Σε ισχύ από σήμερα η απόφαση

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα 17 Μαΐου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα το Μάιο, είχε γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τερματίσει τις συμφωνίες βάσει των οποίων επιφυλάσσει προτιμησιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου τόσο στην Ινδία όσο και στην Τουρκία, διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον στον τομέα αυτό.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Aμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν θα τερματίσουν το (προτιμησιακό) καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ινδία και την Τουρκία», στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να διαθέτουν ευχερέστερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Κατά την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ και του USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να επωφελείται από το πρόγραμμα, αυτό διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Αυτό σημαίνει ότι πολλά τουρκικά εξαγόμενα προϊόντα που διατίθενται αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ