ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πύραυλοι προερχόμενοι από το Ισραήλ αναχαιτίστηκαν πάνω από τη Δαμασκό

Συρία: Πύραυλοι προερχόμενοι από το Ισραήλ αναχαιτίστηκαν πάνω από τη Δαμασκό
Φωτογραφία αρχείου SANA via AP

Πυραύλους που προέρχονταν από «κατεχόμενα εδάφη» αναχαίτισαν τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, καταρρίπτοντας ορισμένους από αυτούς, μετέδωσε απόψε η συριακή κρατική τηλεόραση. Με τον όρο «κατεχόμενα» η Δαμασκός χαρακτηρίζει το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας είπαν ότι άκουσαν πολλές ισχυρές εκρήξεις λίγα λεπτά προτού μεταδώσει η τηλεόραση το συμβάν.

Την Πέμπτη, το Βέλγιο, η Γερμανία και το Κουβέιτ ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της επαρχίας της Ιντλίμπ από τα τέλη Απριλίου και εκφράζονται ανησυχίες ότι επίκειται επιχείρηση ευρείας κλίμακας, με σκοπό η Δαμασκός να ανακτήσει τον έλεγχο της.

Την Παρασκευή η Ρωσία εναντιώθηκε στο να υιοθετηθεί οποιαδήποτε κοινή θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που ζήτησαν οι ίδιες τρεις χώρες.

Μετά από εκείνη τη συζήτηση, 11 χώρες μέλη του ΣΑ, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, έδωσαν στη δημοσιότητα μια κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ