ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς
AP Photo/Olivier Matthys

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

«Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την έκανε δεκτή», ανακοίνωσε νωρίτερα ο 49χρονος Στράχε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιένη. «Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό», πρόσθεσε ο Στράχε, ο οποίος πρόκειται αύριο να παραιτηθεί και από την θέση του αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2017 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έρχεται ως συνέπεια του «σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής», που δημοσιοποίησαν χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο αυτό, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ