ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστική αποφασή κατά αποζημίωσης σε μακάκο για selfie του που δημοσιεύτηκε

Δικαστική αποφασή κατά αποζημίωσης σε μακάκο για selfie του που δημοσιεύτηκε
Η επίμαχη σέλφι

Δεν μπορεί να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα για την σέλφι φωτογραφία του ένας σπάνιος μαύρος μακάκος, διότι δεν είναι άνθρωπος, έκρινε σήμερα ένας Αμερικανός δικαστής, σε μια απόφαση που θεωρείται ήττα για την οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA.

Η οργάνωση είχε προσφύγει στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο, εκ μέρους του επτάχρονου Ναρούτο, στρεφόμενη εναντίον του Βρετανού φωτογράφου Ντέιβιντ Σλέιτερ που είχε δημοσιεύσει την επίμαχη φωτογραφία σε βιβλίο για την άγρια φύση.

Ο Ναρούτο φιλοξενείται σε έναν δρυμό της Ινδονησίας και τράβηξε τη φωτογραφία όπως και πολλές άλλες το 2011 χρησιμοποιώντας κάμερα που είχε αφήσει αφύλακτη ο Σλέιτερ.

Η PETA ισχυριζόταν ότι ο μακάκος θα έπρεπε να κηρυχθεί "ιδιοκτήτης" της φωτογραφίας και να λάβει αποζημίωση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Τα χρήματα θα δίνονταν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των μακάκων.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αλλά και ο πρόεδρος της χώρας έχουν την εξουσία να επεκτείνουν τη νομική προστασία και στα ζώα, ωστόσο σύμφωνα με την κρίση του δικαστή στο ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, "δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη ότι το έπραξαν στον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας".

Ο δικαστής ωστόσο είπε ότι θα δώσει στην PETA μια ευκαιρία να τροποποιήσει την προσφυγή της πριν την απορρίψει αμετάκλητα.

Ο εκπρόσωπος της PETA Τζεφ Κερ είπε στο Reuters ότι η οργάνωση επανεξετάζει τις νομικές επιλογές της, λέγοντας πως "αν και απογοητευτήκαμε, γιορτάζουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιστορική υπόθεση, για πρώτη φορά, ισχυριζόμαστε ότι ένα ζώο μπορεί να είναι ιδιοκτήτης αντί να αποτελεί το ίδιο αντικείμενο ιδιοκτησίας".

Ο Βρετανός φωτογράφος λέει ότι παρά τη διαφήμιση που του έγινε έχει πουλήσει λιγότερα από 100 βιβλία παγκοσμίως ενώ ο δικηγόρος του, Άντριου Ντιούι, ανέφερε ότι ακόμη και αν τροποποιηθεί η προσφυγή, ο δικαστής πιθανότατα θα αποφασίσει υπέρ του πελάτη του.

"Ακόμα κι η γάτα μου θα κέρδιζε αυτή την υπόθεση. Δεν είναι περίπλοκο το θέμα. Το μόνο που μετράει πραγματικά είναι ότι ο ενάγων είναι πίθηκος", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ