Συνεχίζεται το πολιτικό χάος στη Βρετανία: Ηχηρή παραίτηση υπουργού λόγω Brexit
Πηγή: (AP Photo/Matt Dunham)

Την παραίτησή της υπέβαλε η Άντρεα Λίντσομ, η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, δηλώνοντας ανοιχτά ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την προσέγγιση που ακολουθεί η Τερέζα Μέι στη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

H παραίτησή της έρχεται την ώρα που η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία είναι πολύ ρευστή και ενώ υπουργοί της κυβέρνησής της σκέφτονται να προχωρήσουν σε «πραξικόπημα» εναντίον της.

«Δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit» ανέφερε η ίδια στην επιστολή παραίτησής της.

Η Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ του Brexit, κάλεσε την πρωθυπουργό να λάβει «τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας».

«Επομένως, με μεγάλη μου λύπη και με βαριά καρδιά παραιτούμαι από την κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Αρκετοί υπουργοί δήλωσαν στο BBC ότι η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στη θέση της. Μάλιστα, ένας τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου.

Η Άντρεα Λίντσομ είχε διεκδικήσει την αρχηγία των Συντηρητικών αλλά τελικώς αποσύρθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη της Μέι.

Πρόκειται για την 36η παραίτηση υπουργού κατά τη διάρκεια της θητείας της Μέι, με 21 από αυτούς να αποχωρούν από την κυβέρνηση λόγω Brexit.

«Αντάρτικο» από το υπουργικό της Μέι και πιέσεις 

Την έντονη δυσφορία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος προκάλεσε η χθεσινή παρουσίαση από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, της «νέας συμφωνίας της για το Brexit». 

Παράλληλα, ενισχύονται τα σενάρια που τους θέλουν να οργανώνουν συντονισμένες κινήσεις για να επισπεύσουν την άμεση απομάκρυνσή της ή το λιγότερο να ζητήσουννα αποσύρει τις προβλέψεις του σχεδίου της που αφορούν στη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Τερέζα Μέι παρουσίασε το «νέο σχέδιο για το Brexit» σήμερα, Τετάρτη και στο κοινοβούλιο, όπου ήταν εμφανής η απουσία βουλευτών του κόμματός της, ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ συνέχισε να δέχεται τις αρνητικές αντιδράσεις όσων παραβρέθηκαν, και οι οποίοι την προέτρεψαν να σκεφτεί την αναβολή της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την Συμφωνία της Αποχώρησης.

Η Μέι επανέλαβε ότι σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα το δημοσιοποιήσει την Παρασκευή.

Πάντως, οι σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις φάνηκε να γίνονται εκτός κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο «ενός πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην Τερέζα Μέι για να της ζητήσουν να παραιτηθεί.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, πρώτος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης, τον οποίο στηρίζουν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, 'Αντρεα Λίντσομ, ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, και η υφυπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρους), που πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να το διαχειριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα αναδειχθεί μετά την παραίτησή της.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από τον υπουργό υπεύθυνο για τα ζητήματα της Σκωτίας, Ντέιβιντ Μάντελ, ο οποίος θέλει να συναντήσει την Τερέζα Μέι, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αποδυναμώσει την θέση των Συντηρητικών στη Σκοτία και την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922, συνεδριάζει επίσης για να ζητήσει εκ νέου την αλλαγή του κανονισμού του κόμματος, που θα επιτρέψει την κατάθεση δεύτερης πρότασης μομφής στο πρόσωπο της επικεφαλής των Συντηρητικών μέσα σε ένα χρόνο.

Καμία δήλωση από τη Μέι 

Πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι η πρωθυπουργός θα δεχτεί πιέσεις να παραιτηθεί.

Ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή». Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι πολλές πηγές στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου δεν πιστεύουν ότι η Μέι θα παραμείνει στη θέση της και μετά την Δευτέρα, αφού δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ένας ρεπόρτερ της Mail on Sunday, από την άλλη, προέβλεψε ότι «ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή» για να ανακοινώσει η πρωθυπουργός την παραίτησή της, προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι τελειωμένη».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky, επικαλούμενο έναν βουλευτή, εικάζει ότι η Μέι μπορεί να παραιτηθεί ακόμη και απόψε, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή η πληροφορία δεν είναι επιβεβαιωμένη.

Μετά τις φήμες αυτές, κυβερνητική πηγή δήλωσε πως η Τερέζα Μέι δεν θα κάνει σήμερα καμία δήλωση.

Διαβάστε επίσης