Ευρωεκλογές 2019: Fake ειδήσεις και ψεύτικοι λογαριασμοί έχουν κατακλύσει διαδίκτυο και social media
Πηγή: AP PHOTO

«Η γερμανική κυβέρνηση δίνει κουπόνια για ιερόδουλες στους μετανάστες και μπορεί να ακολουθήσει και η Ελλάδα»: πρόκειται για μια μόνο από τις fake ειδήσεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, μόνο που αυτή αναπαράχθηκε και στην Ελλάδα.

Ακούστηκε διά στόματος του Κυριάκου Βελόπουλου τον Φεβρουάριο, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι η… κίνηση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης έχει ως στόχο να μην βιάζουν πρόσφυγες και μετανάστες τις Γερμανίδες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται και διακινείται η συγκεκριμένη «είδηση» και φυσικά η γερμανική κυβέρνηση δεν μοιράζει τέτοια κουπόνια.

Ούτε και η Αυστρία, η οποία επίσης έχει «κατηγορηθεί» πως υιοθέτησε τη συγκεκριμένη πολιτική.

Όπως γράφει το CNNi, αναλυτές που παρακολουθούν το περιεχόμενο των κοινωνικών δικτύων αναφέρουν πως λαϊκιστές πολιτικοί προσπαθούν να «κερδίσουν» ψήφους από τέτοια fake news και να παραπληροφορήσουν τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους πριν τις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Φαίνεται, μάλιστα, πως στο «μενού» βρίσκονται όλα τα καυτά θέματα της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που εδώ και καιρό διχάζει τη Γηραιά Ήπειρο.

Το ελληνικό παράδειγμα δεν είναι μοναδικό… Αντίστοιχες «ειδήσεις», οι οποίες «παίζουν» με τις ανησυχίες και τις φοβίες των Ευρωπαίων πολιτών, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ολλανδία αλλά και τη Γερμανία.

500 «ύποπτες» ιστοσελίδες

Οι fake ειδήσεις, τις οποίες προσπαθεί να καταπολεμήσει το Eufactcheck.eu, δεν είναι το μοναδικό «μέτωπο» που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver σκιώδεις χρήστες του Facebook προωθούν ακροδεξιές απόψεις ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, χρησιμοποιώντας συχνά εικόνες σεξ και βίας.

Η πλατφόρμα Avaaz ταυτοποίησε τους τελευταίους μήνες πάνω από 500 ύποπτες σελίδες στο Facebook, με διαχειριστές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα πάντα με την Avaaz, τις ιστοσελίδες αυτές ακολουθούν πάνω από 32 εκατομμύρια άτομα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος των μερικών χιλιάδων ακολούθων των επίσημων σελίδων του FB που χρησιμοποιούν τα κύρια ακροδεξιά κόμματα σε αυτά τα έξι Ευρωπαϊκά κράτη. Οι εν λόγω σελίδες ωστόσο προωθούν τις ιδέες αυτών των κομμάτων μέσω επιθέσεων κατά προσφύγων, μουσουλμάνων, εβραίων και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Χρησιμοποιούν ρητορική μίσους, που θεωρείται παράνομη από ορισμένες νομοθεσίες, καθώς και εικόνες με ενοχλητικό περιεχόμενο, ενώ παραθέτουν ψευδείς δηλώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθό απ' ό,τι οι επίσημοι λογαριασμοί των ακροδεξιών κομμάτων στο FB, σύμφωνα πάντα με την Avaaz.

Οι αναρτήσεις τους είχαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας - περίπου 533 εκατομμύρια προβολές, ή έξι εκατομμύρια την ημέρα- κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, καθώς οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν από αύριο στις Ευρωπαϊκές κάλπες.

Οι ερευνητές του Avaaz διαπίστωσαν κινούμενες εικόνες (gif) ναζιστικών χαιρετισμών, σβάστικες και ύμνους υπέρ των αρνητών του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία. Μεταξύ άλλων, μια εικόνα ενός ακέφαλου σώματος που αιμορραγεί σε μια βρετανική σελίδα του FB με την λεζάντα: «Ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνοι θέλουν το Νόμο της Σαρία».

Προωθούν επίσης ιστορίες ψευδών ειδήσεων. Μία τέτοια βρέθηκε σε πολωνική σελίδα του FB, που αναφέρει ότι μετανάστες οδηγοί ταξί στην Ευρώπη βιάζουν γυναίκες επιβάτες. Για εικονογράφηση της ιστορίας, χρησιμοποίησαν πλάνο νεκρής γυναίκας στο δρόμο, με σκισμένα τα εσώρουχα στο ημίγυμνο κορμί της, από πολωνική ταινία με τίτλο «Είμαι ο δολοφόνος». Η Avaaz αναφέρει ότι τα ύποπτα «δίκτυα εξαπλώνουν με συστηματικό τρόπο" τα μηνύματα των κομμάτων. Το έκαναν δημοσιεύοντας ταυτόχρονα ταυτόσημο περιεχόμενο σε διαφορετικούς λογαριασμούς ή μέσω ψευδών «likes» και κοινοποιήσεων με «spam» ενέργειες.

Video: Ένας δημιουργός fake news εξομολογείται

Ψευδείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Σύμφωνα με την Avaaz, στις αναρτήσεις υπόπτου περιεχόμενου περιλαμβάνονται και ψευδείς δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανs και σοβαρές κατηγορίες κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πολωνική σελίδα του FB, o Τούσκ, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, είναι πρώην κατάσκοπος του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Τίμερμανς φέρεται ότι δήλωσε πως τα «μονοπολιτισμικά κράτη πρέπει να εξαλειφθούν» και ότι «γι' αυτόν το σκοπό απαιτείται μαζική μετανάστευση Μουσουλμάνων ανδρών στην Ευρώπη».

Ιταλική σελίδα που δείχνει ένα ψεύτικο βίντεο (επίσης από ταινία) μεταναστών που σπάνε ένα αυτοκίνητο, στηρίζει ευθέως την ακροδεξιά Λέγκα, αλλά οι περισσότερες υπόλοιπες ύποπτες σελίδες δεν εμφανίζουν ρητώς τα πολιτικά τους διαπιστευτήρια.

Η Avaaz επεσήμανε ότι ως τώρα το Facebook έχει διαγράψει 77 τέτοιες εξτρεμιστικές σελίδες.

Ωστόσο, η αμερικανική ομάδα ακτιβιστών επισημαίνει ότι πρόκειται μόνο για την «κορυφή του παγόβουνου».

Το Facebook «έχει επιτρέψει τη διάδοση τόσων πολλών ύποπτων δραστηριοτήτων και κακόβουλου περιεχομένου. Πρέπει να καθαρίσει εντελώς τον οίκο του και να προχωρήσει άμεσα σε έναν πανευρωπαϊκό έλεγχο για περαιτέρω ύποπτη δραστηριότητα», τόνισε η Avaaz.

«Το Facebook έκανε καλή δουλειά ως τώρα, αλλά έπρεπε να είχε κάνει καλύτερη εντοπίζοντας αυτές τις σελίδες», είπε ο διευθυντής εκστρατειών της Avaaz Κριστόφ Σκοτ .

«Έπρεπε να το έχουν πράξει οι ίδιοι. Είμαστε περίπου 30 άτομα, εκείνοι έχουν ομάδα προστασίας και ασφάλειας με προσωπικό άνω των 30.000», πρόσθεσε.

Η εκστρατεία μίσους έχει σχεδιαστεί για να έχει αντίκτυπο πέραν των ευρωεκλογών αυτής της εβδομάδας, ανεξαρτήτως πόσο καλά θα τα καταφέρουν τα ακροδεξιά κόμματα, επισήμανε επίσης. «Τρέχουν εκστρατείες παραπληροφόρησης εδώ και χρόνια, για παράδειγμα, κάνοντας ένα συγκεκριμένο θέμα να φαίνεται σημαντικότερο από ό,τι είναι», τόνισε ο Σκοτ.

Διαβάστε επίσης