ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019: Πρωτοφανής η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2019: Πρωτοφανής η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις κάλπες
AP Photo/Francisco Seco

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες, σηματοδοτώντας τη φετινή εκλογική διαδικασία ως τις πρώτες ευρωεκλογές από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται.

Από το 1979, η προσέλευση στις ευρωπαϊκές κάλπες μειώνεται σταθερά, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό το 2014, όταν η συμμετοχή ανήλθε στο 42,6%.

Η φετινή συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών που αγγίζει το 50,5%, είναι η υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών. Τα συντηρητικά και σοσιαλιστικά μπλοκ εξακολουθούν να «ηγούνται» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρά τις απώλειες που καταγράφουν, ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, βλέπουν τις έδρες τους να περιορίζονται στις 329 από 401, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες 376 έδρες για το νέο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους οικολόγους, που εξασφαλίζουν 69 έδρες, από 52, χάρις στα θετικά τους αποτελέσματα σε Γερμανία και Γαλλία.

Ο νέος ακροδεξιός εθνικισμός, με βασικούς πρωταγωνιστές τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι και τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ελπίζει στο σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων, δεδομένου ότι η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ