ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κουρτς

Αυστρία: Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κουρτς
AP Photo/Ronald Zak

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, έχασε στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά και το «σκάνδαλο Ίμπιζα» που οδήγησε στην παραίτηση του κυβερνητικού εταίρου του Χάιντς Κρίστιαν-Στράχε.

Το σκάνδαλο είχε οδηγήσει τον καγκελάριο στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, ο Κουρτς, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, είχε ζητήσει την άμεση διενέργειά τους.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε νωρίτερα από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κατά του συνόλου της αυστριακής κυβέρνησης και υποστηρίχθηκε από το μέχρι πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, πρότεινε έμμεσα ως μεταβατικό καγκελάριο, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ζητώντας ταυτόχρονα μία «ανεξάρτητη, υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών», ενώ διευκρίνισε πως φυσικά την σχετική απόφαση θα λάβει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Πλέον, ο Αυστριακός πρόεδρος, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, καλείται να διορίσει έναν υπηρεσιακό καγκελάριος μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης.

O αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά το σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση ενός μυστικού βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη προς αυτόν και το κόμμα του.

Στο βίντεο αυτό, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ