ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019 - Σαλβίνι: Η νίκη μας είναι εντολή για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Ευρωεκλογές 2019 - Σαλβίνι: Η νίκη μας είναι εντολή για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ
AP Photo/Andrew Medichini

«Η νίκη της Λέγκα στις ευρωεκλογές στην Ιταλία δίνει στο ακροδεξιό κόμμα την εντολή να επιβάλει περικοπές στους φόρους και να δώσει μάχη για την επίτευξη αλλαγών στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ηγέτης του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Το κόμμα του Σαλβίνι κέρδισε το 34,3% των ψήφων στις εκλογές της 26ης Μαΐου, διπλασιάζοντας τις επιδόσεις του σε σχέση με τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που έλαβε μόλις 17,1% και βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από την κεντροαριστερά.

«Έφθασε η στιγμή που θα πρέπει να συζητήσουμε εκ νέου και πλήρως σχετικά με τους παλιούς κι αναχρονιστικούς κανόνες που έβλαψαν την Ευρώπη. Ειδάλλως, μια ψήφος όπως αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί», είπε ο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στο Μιλάνο.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχόταν βαθιές περικοπές στους φόρους, ακόμα κι αν αυτό ισοδυναμεί με ανυπακοή προς τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν επέδειξε καμία πρόθεση υποχώρησης. Η μείωση της φορολογίας αποτελεί «καίριο ζήτημα» για τους Ιταλούς και θα βρεθεί στο επίκεντρο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, υπογράμμισε ο ηγέτης της Λέγκας.

«Εάν (οι Βρυξέλλες) ζητήσουν περικοπές, εμείς θα πούμε όχι» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι «πεπεισμένος» πως η νέα Επιτροπή, που αναμένεται να συγκροτηθεί τον Νοέμβριο, θα είναι «φιλικότερη» προς την Ιταλία.

Νωρίτερα, έτεινε κλάδο ελαίας προς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των κυβερνητικών εταίρων του.

«Για εμένα, οι κυβερνητικοί σύμμαχοί μας είναι φίλοι κι από αύριο θα επιστρέψουμε στη δουλειά με ηρεμία και ηπιότερους τόνους» σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ο αντίπαλός μου είναι και παραμένει η Αριστερά» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα, που συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ