ΚΟΣΜΟΣ

Προσπερνούν πτώμα για να φτάσουν στην κορυφή: Φωτογραφία – σοκ από τη «ζώνη θανάτου» στο Έβερεστ

Προσπερνούν πτώμα για να φτάσουν στην κορυφή: Φωτογραφία – σοκ από τη «ζώνη θανάτου» στο Έβερεστ
AP Photo/Niranjan Shrestha

Άλλος ένας νεκρός προστίθεται στη μακρά λίστα θυμάτων του Έβερεστ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου τουρισμού του Νεπάλ, Μίρα Ατσάρια, ένας ακόμη ορειβάτης έχασε, χθες, τη ζωή του, κατά την ανάβασή του στα Ιμαλάια.

Σε διάστημα δύο μηνών, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 11, τη στιγμή που οι φωνές για περισσότερα μέτρα προστασίας των ορειβατών, που ονειρεύονται να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή του πλανήτη, πληθαίνουν.

Ο 61χρονος Αμερικανός ορειβάτης, Τζον Κούλις, άφησε την τελευταία του πνοή στις παγωμένες πλαγιές της οροσειράς, λόγω καρδιακής ανακοπής.

Φωτογραφία - σοκ

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει μία φωτογραφία Καναδού κινηματογραφιστή, η οποία εμφανίζει μία μεγάλη ουρά ορειβατών στην λεγόμενη «ζώνη του θανάτου» οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να πατήσουν στην κορυφή κατακτώντας το όνειρό τους, προσπερνούν ένα πτώμα.

14018198 7075077 image m 38 1558968358714

Πηγή: Elia Saikaly

«Περάσαμε πάνω από 60 άτομα τη νύχτα και φτάσαμε στη νότια κορυφή αμέσως μετά την ανατολή. Ξαφνικά, ο ουρανός άνοιξε, η ομίχλη και η συννεφιά διαλύθηκαν και αποκαλύφθηκε όλη η λαμπρότητα του κόσμου κάτω από τα πόδια μας. Το Hillary Step βρισκόταν μπροστά στα μάτια μας και η ομάδα των ορειβατών πλησίαζε το τελικό ορόσημο κάτω από την κορυφή του κόσμου. Οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός και το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μάς είχαν επηρεάσει όλους. Με το μυαλό να υποφέρει από την υποξία και τα άκρα μουδιασμένα από την κούραση, όλοι κάναμε κουράγιο για να τα βγάλουμε πέρα σε αυτήν την κατάσταση ζωής και θανάτου. Το φως της αυγής είχε αποκαλύψει την πύλη προς την κορυφή του Έβερεστ και παράλληλα έναν άνθρωπο που είχε χάσει τη ζωή του. Είμαστε όλοι εδώ, κυνηγώντας ένα όνειρο και κάτω από τα πόδια μας, υπάρχει ένα άψυχο κορμί. Αυτό έχει καταντήσει, λοιπόν, το Έβερεστ;», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο Καναδός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ