ΚΟΣΜΟΣ

Νωρίτερα οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Νωρίτερα οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία μετά το σκάνδαλο διαφθοράς
O Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε τη διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν νωρίτερα AP Photo/Ronald Zak

Νωρίτερα στα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι σε κάποια από τις πρώτες Κυριακές του μήνα, όπως αρχικά ήταν η σκέψη του ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη, να διεξαχθούν οι πρώρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, με την σχετική απόφαση της συνταγματικής επιτροπής της Βουλής να αναμένεται για την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ συζητούνται και η 22η όπως και η 29η Σεπτεμβρίου, με το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, να ζητά τη διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν νωρίτερα και τους Σοσιαλδημοκράτες να αντιπροτείνουν την 22η Σεπτεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανένα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα δεν θα ήθελε τη διεξαγωγή των εκλογών την 1η ή την 8η Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε μία χρονική περίοδο που διαρκούν ακόμη οι θερινές σχολικές διακοπές.

Κανονικά, οι επόμενες εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη κρίνεται ωστόσο αναγκαία ως επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και σχεδόν εβδομάδες τη χώρα, εξαιτίας της«Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα, εξαιτίας του σκανδάλου, αντικαγκελάριο και αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αποφάσισε να διαλύσει τον από τον Δεκέμβριο του 2017 υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό τους και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επισφράγισε την ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σεμπάστιαν Κουρτς, που είχε προκαλέσει τη Δευτέρα η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής.

Ο ίδιος ζήτησε από τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης -τα οποία στη συνέχεια όρκισε τυπικά εκ νέου- να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Αυστριακός πρόεδρος έθεσε επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης ως μεταβατικό καγκελάριο τον έως τώρα υπουργό Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ, στη θέση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, όπως αποφάσισε σήμερα ομόφωνα η διοικούσα επιτροπή του κόμματος, θα είναι υποψήφιος καγκελάριος για το Λαϊκό Κόμμα στις πρόωρες εκλογές.

Ο Αυστριακός πρόεδρος ευελπιστεί πως έως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα είναι έτοιμη η υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη σύνθεση της οποίας έχει από χθες επαφές με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως φυσικά και με προσωπικότητες μεταξύ των οποίων θα επιλεγούν τα μέλη της.

Άγνωστο συνεχίζει να παραμένει ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διεξαγάγει τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, να αναφέρεται ως πιθανότερος υπηρεσιακός καγκελάριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ