ΚΟΣΜΟΣ

Λήξη συναγερμού στη Βόρεια Κορέα: Όλοι... ζωντανοί στο περιβάλλον του Κιμ Γιονγκ Ουν

Λήξη συναγερμού στη Βόρεια Κορέα: Όλοι... ζωντανοί στο περιβάλλον του Κιμ Γιονγκ Ουν
AP

Ο απεσταλμένος της Βόρειας Κορέας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον οποίο νοτιοκορεατική εφημερίδα έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι εκτελέσθηκε, είναι εν ζωή αλλά κρατούμενος για το ρόλο του στην αποτυχημένη συνάντηση κορυφής του Ανόι ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μετέδωσε το CNNi.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες υπήρξε σειρά αντιφατικών πληροφοριών σχετικά με την τύχη των μελών της βορειοκορεατικής ομάδας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Χιοκ Τσολ, ο οποίος ηγήθηκε των προπαρασκευαστικών συνομιλιών ενόψει της συνάντησης κορυφής του Ανόι, είναι εν ζωή και κρατούμενος, μετέδωσε το CNNi, επικαλούμενο σειρά μη κατονομαζόμενων πηγών. Αντιμετωπίζει ωστόσο το ενδεχόμενο «βαριάς τιμωρίας».

Το ρεπορτάζ του CNNi έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Chosun Ilbo, σύμφωνα με τις οποίες ο Κιμ Χιoκ Τσολ εκτελέσθηκε το Μάρτιο.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο αξιωματούχος αντιμετωπίζει «βαριά τιμωρία», αλλά δεν έχει εκτελεσθεί.

Η εφημερίδα Chosun Ilbo είχε επίσης αποκαλύψει ότι άλλος υψηλόβαθμος Bορειοκορεάτης αξιωματούχος, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο οποίος είχε επίσης σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, έχει σταλεί σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας και αναμόρφωσης. Ωστόσο, ο αξιωματούχος εθεάθη σε φωτογραφία των βορειοκορεατικών μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε χθες να συνοδεύει τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε καλλιτεχνική εκδήλωση την Κυριακή, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί τη θέση του εντός του μηχανισμού εξουσίας της Πιονγκγιάνγκ.

Το CNNi σημείωσε πάντως ότι από τον Κιμ Γιονγκ Τσολ έχουν αφαιρεθεί οι εξουσίες, αλλά δεν κρατείται σε στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Τζονγκ, για την οποία υπήρξαν υποψίες ότι έχει πέσει σε δυσμένεια αφού δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση το τελευταίο διάστημα, εμφανίσθηκε επίσης σε σημερινές φωτογραφίες των βορειοκορεατικών μέσων ενημέρωσης να συνοδεύει σε εκδήλωση τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και τη σύζυγό του…

kim

'Executed' North Korean diplomat is alive, sources say

By Will Ripley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ