ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν παρεμπόδιση αεροσκάφους τους από ρωσικό μαχητικό στη Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν παρεμπόδιση αεροσκάφους τους από ρωσικό μαχητικό στη Μεσόγειο
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό καταγγέλλει την «μη ασφαλή» και «ανεύθυνη» παρεμπόδιση αεροσκάφους του από ρωσικό μαχητικό. Το περιστατικό, σύμφωνα με την αμερικάνικη πλευρά, έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, ένα ρωσικό SU-35 παρεμπόδισε το αμερικάνικο P-8A «τρεις φορές σε μία πορεία 175 λεπτών» πάνω από τη Μεσόγειο, όπως αναφέρει ο έβδομος στόλος του πολεμικού ναυτικού σε ανακοίνωσή του.

Και παρότι η «πρώτη και η τρίτη αλληλεπίδραση ήταν ασφαλείς» η δεύτερη κρίνεται ως «μη ασφαλής, καθώς το SU-35 έκανε μία προσπέραση υψηλής ταχύτητας και έθεσε τους πιλότους σε κίνδυνο».

«Περιμένουμε (σ.σ. οι Ρώσοι) να ενεργούν στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που έχουν θεσπιστεί για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και την αποφυγή ατυχημάτων, όπως προβλέπεται και από την Συμφωνία για την Πρόληψη Συμβάντων στην Ανοικτή Θάλασσα του 1972», αναφέρει δεικτικά η ανακοίνωση που τονίζει πως οι «επισφαλείς ενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο λάθος υπολογισμών και την πιθανότητα εναέριων συγκρούσεων».

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε το ακριβές σημείο της Μεσογείου πάνω από το οποίο έλαβε χώρα το περιστατικό, όμως, όπως σημειώνει το ABC News, το κοντινότερο αεροπλανοφόρο της Ρωσίας στην περιοχή βρίσκεται στην δυτική Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ