ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: επεισόδια στη διαδήλωση της ακροδεξιάς για τις επιθέσεις εναντίον γυναικών

Γερμανία: επεισόδια στη διαδήλωση της ακροδεξιάς για τις επιθέσεις εναντίον γυναικών
Με αύρες που εκτοξεύουν νερό, γερμανοί αστυνομικοί επιχειρούν να διαλύσουν διαδήλωση του Pegida στην Κολωνία REUTERS/Wolfgang Rattay

Μεγάλη ήταν η ένταση σήμερα στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας. 

Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποίησαν διαδήλωση οι ακροδεξιοί του κινήματος Pegida με «πάτημα» τις ομαδικές επιθέσεις εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες, εμπλέκονται και μετανάστες-αιτούντες άσυλο στη Γερμανία.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση εκτοξευτήρα νερού αλλά και χημικών για να τους διαλύσουν όταν κάποιοι από το πλήθος άρχισαν να τους πετούν φωτοβολίδες, κουτιά μπύρας και να φωνάζουν Να φύγει η Μέρκελ.

mosque

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση του PEGIDA - ΠΗΓΗ: REUTERS/Wolfgang Rattay

Η διαδήλωση της Pegida δεν ήταν η μοναδική της ημέρας.

Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία γυναικών οι οποίες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Το όχι σημαίνει όχι. Αυτοί είναι οι νόμοι μας. Μείνετε μακριά μας» και «Όχι στη βία εναντίον γυναικών, είτε στην Κολωνία, είτε στη γιορτή μπύρας, είτε στην κρεβατοκάμαρα».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πολλές είχαν σφυρίχτρες και χτυπούσαν κατσαρόλες.

Όπως είπε η 57χρονη μουσικός, Μαρτίνα Σούμεκερς, που οργάνωσε την κινητοποίηση:

Θέλουμε και πάλι να αισθανθούμε ασφάλεια (...) Είμαι εδώ για όλες τις μητέρες, τις κόρες, τις εγγονές, τις γιαγιάδες που θέλουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια

Τη δική τους διαμαρτυρία οργάνωσαν, το μεσημέρι, αριστεροί διαδηλωτές, οι οποίοι, επίσης, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας, κρατώντας πανώ με συνθήματα όπως «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι» και «Ο φασισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα».

left

Αντι-διαδήλωση της αριστεράς προς το Pegida - ΠΗΓΗ: REUTERS/Wolfgang Rattay TPX IMAGES OF THE DAY

Στην πλατεία αυτή, ανάμεσα στον Καθεδρικό και τον σιδηροδρομικό σταθμό, έγιναν οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Όπως γράφει το Spiegel, έχουν ήδη γίνει περί τις 200 καταγγελίες, οι δύο από τις οποίες για βιασμό.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει ταυτοποιήσει 32 υπόπτους, από τους οποίους οι 22 έχουν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης

Προειδοποίηση Μέρκελ προς πρόσφυγες που καταδικάζονται

Γερμανία: Συναγερμός και αντιδράσεις για τις σεξουαλικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ